BIST 9.717
DOLAR 32,47
EURO 34,93
ALTIN 2.434,92
HABER /  GÜNCEL

ABD'den DEAŞ'a El Bab desteği Selvi 14 şubatı yazdı

Abdülkadir Selvi, bugünkü yazısında ABD'nin YPG ve DEAŞ'a dolaylı nasıl destek verdiğini kaleme aldı.

Abone ol

Türk ordusu El Bab'a dayandı, ABD Rakka operasyonunu erteledi. Nefes alan DEAŞ, güçlerini El Bab'a kaydırdı.

ABD'nin DEAŞ'a dolaylı El Bab desteği Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi'nin gündemindeydi. Yazar, "ABD’nin 5 saati PKK’yı nasıl kurtardı" başlıklı köşesinde YPG ve DEAŞ'a verilen desteğin ayrıntılarını aktarıyor.

1.5 SAATLİK KEŞİF UÇUŞU 5 SAAT SÜRDÜ

14 Şubat 2016 tarihinde Miniğ Hava Üssü’nü ele geçirmek isteyen YPG'lileri, Fırtına obüsleriyle vuran Türkiye’yi, ABD’nin keşif uçuşu bahanesiyle durdurduğunu yazan, Selvi, "ABD’nin 1-1.5 saat süren keşif uçuşları o gün tam 5 saat sürdü. Böylece bu süreden yararlanan YPG’liler zayiat vermeden bölgeden çekildi." diye yazdı.

TÜRKİYE’YE TEK DESTEK YOK

El Bab operasyonunun başladığı 9 Aralık tarihinden bu yana, ABD’den hiç bir şekilde hava desteği gelmediğine dikkat çeken yazar, ABD'nin tavrını şöyle özetliyor:

RAKKA OPERASYONU NEDEN ERTELENDİ?

"Türkiye’nin güvenliği nedeniyle sınırdan 20 kilometre derinliğe kadar destek veriliyordu. 20 kilometreden ötesi DAEŞ’le mücadele anlamına gelmez. Buna karşı Türkiye ısrarla, DAEŞ’in elindeki roketlerin menzillerinin 20 kilometreden öte olduğunu anlatıyor. Türkiye’ye yönelik canlı bomba ve bombalı araçların geçişini önlemek için DAEŞ’in El Bab’dan aşağıya süpürülmesi gerektiğini savunuyor. Ama bir ilerleme yok. Washington’un, Berlin’in, Paris’in, Londra’nın güvenliğini sağlamak için binlerce kilometre öteden gelenler, her nedense bizim 20 kilometre öteye ilerlememize destek vermiyor. Çünkü hesapları başka. Türkiye, El Bab’a girdi; ABD, Rakka operasyonunu ertelediğini ilan etti. Bu DAEŞ’e yol göstermekti. DAEŞ bu fırsatı değerlendirdi, Rakka’daki savaşçılarını El Bab’a kaydırdı."