BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,79
ALTIN 2.498,20
HABER /  DÜNYA

ABD'den çuvalcı gençlere: Sokak eşkiyaları

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon art arda yaptıkları açıklamalarda İstanbul'daki Amerikan askerlerine yönelik eylemi sert bir dille kınadı.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, çuval saldırısını yapanlar için"görünen o ki sokak eşkıyaları" ifadesini kullandı.
abd-askerine-çuval.jpg
Olayın etkin bir şekilde araştırılmasını isteyen ABD'ye çuval olayında bir şok da yargıdan geldi. ABD askerine çuval geçiren 12 kişi savcılık tarafından serbest bırakıldı.

PEŞ PEŞE SERT AÇIKLAMALAR

Türkiye Gençlik Birliği üyeleri'nin İstanbul Eminönü'nde ABD askerlerinin başına çuval geçirmesi ABD yönetimini ayağa kaldırdı. Sert tepki demeçlere yansıdı. Önce ABD Ankara Büyükelçiliği sonra Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları harekete geçti. Yapılar açıklamarda saldır kınanırken, Türk yetkililerden olayı etkin şekilde araştırma yapılması istendi.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Steve Warren, Pentagon'da basın mensuplarının Eminönü'nde bir grubun üç Amerikan askerinin başına çuval geçirmesiyle ilgili soruları yanıtladı.

SERBEST BIRAKILDILAR
İstanbul’da Amerikan askerlerinin başına çuval geçirme eyleminin ardından polis tarafından gözaltına alınan 12 kişi sağlık kontrollerinin ardından sevk edildikleri adliyede savcılık sorgusuna gerek görülmeden serbest bırakıldı.

"SOKAK EŞKİYALARI"

Saldırıyı "çirkin ve rahatsız edici" olarak tanımayan Warren, saldırıyı düzenleyenlerle ilgili "görünen o ki sokak eşkıyaları" ifadesini kullandı. Warren, "Bu saldırganlar, Türklerin ve Türkiye'nin misafirperverliğine büyük bir gölge düşürüyor. NATO müttefiki Türkiye ile güçlü ilişkimizden memnunuz. Türklerin acil ve etkin bir şekilde (olayı) araştıracağından eminiz" ifadesini kullandı.

PSAKI: DERİN RAHATSIZLIK DUYUYORUZ

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüzü Jen Psaki'ye de günlük basın brifinginde aynı soru yöneltildi. Psaki, "USS Ross adlı geminin askerlerine yönelik bugünkü saldırıdan derin rahatsızlık duyuyoruz. USS Ross, ABD ile Türkiye arasındaki uzun süreli işbirliği ve dostluğun bir göstergesi olarak İstanbul'u ziyaret ediyor. Barışçıl eylem hakkını desteklerken, bu olay barışçıl protesto çizgisini aşarak şiddete ve tehdide dönüşmüştür. ABD'li yetkililer Türk otoriteleriyle olayı araştırıyor" şeklinde konuştu.

abd-çuval-krizi.jpgTGB'li gençler ABD askerinin başına çuvalı böyle geçirmişti.

Psaki, "eylemin Türkiye'deki Amerikan karşıtlığı trendinin bir parçası mı olarak görüyorsunuz" sorusuna şu anda sadece bu spesifik eylem üzerinde konuştukları yanıtını vererek, "Türkiye önemli bir NATO müttefiki olmayı sürdürüyor. Onlarla birçok konuda yakın çalışma içerisindeyiz" değerlendirmesinde bulundu.

ABD DONANMASI: OLAYI ARAŞTIRIYORUZ

Öte yandan ABD Donanması da İstanbul'da eyleme ilişkin yazılı açıklama yaparak, Türk yetkililer ve ABD Büyükelçiliği çalışanları ile olayı araştırdıklarını duyurdu. USS Ross'un İstanbul'a daha önceden planlanmış bir ziyarette bulunduğunu ifade edilen açıklamada, ABD askerlerinin herhangi bir yara almadan saldırganlardan kurtulmayı başardığı belirtildi.

DÜN NE OLMUŞTU?

Karadeniz’de yapılan NATO tatbikatından dönen ve dört gündür İstanbul Sarayburnun’da bekleyen USS ROSS (DDG71) adlı ABD savaş gemisi askerlerinin başına Türkiye Gençlik Birliği üyeleri çuval geçirdi.

abd-askerine-çuval-geçirdiler.jpgABD askeri çuval krizi - TGB'li gençler 'depolup gidin' deyip çuvalı geçirdiler.

Sabah saatlerinde Eminönü’nde gerçekleştirilen eylemde TGB’liler 3 Amerikan askerinin başına çuvalı, “Yanke Go Home”, “Kahrolsun Amerikan emperyalizmi” sloganlarıyla geçirerek kırmızı boya attılar.

Çuval geçirme eylemi sırasında TGB’liler ABD askerlerine seslenerek, “ABD ordusunun bir üyesi olduğunuzu az önce beyan ettiniz. Sizleri katil olarak tanımlıyoruz. Topraklarımızdan defolup gitmenizi istiyoruz ve şimdi sizi protesto hakkımızı kullanıyoruz” dediler.

2003'TE ABD ASKERİ SÜLEYMANİYE'DE TÜRK ASKERİNİN BAŞINA ÇUVAL GEÇİRMİŞTİ

Amerikan 173. Hava İndirme Tugayı'na bağlı askerler ve yanlarındaki peşmergeler, 4 Temmuz 2003’te Kuzey Irak'ın Süleymaniye kentinde 11 Türk Silahlı Kuvvetleri mensubu ve Türkmen mihmandarların bulunduğu karargâhı bastı. Başlarına çuval geçirilen Türk askerleri, 60 saat süresince alıkonularak sorguya çekildi.