BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,86
ALTIN 2.435,69
HABER /  GÜNCEL

ABD'den Birmanya piyasasına girme atılımları

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün Kamboçya'da düzenlenen iş forumunda Birmanya lideri Thein Sein ile bir görüşme yapacak. Ülkede yatırım yapan Amerikan şirketlerine konmuş olan kısıtlamalar geçtiğimiz günlerde hafifletilmişti.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bugün Kamboçya'da düzenlenen iş forumunda Birmanya lideri Thein Sein ile bir görüşme yapacak. Yakınlarda ülkede yatırım yapan Amerikan şirketlerine konmuş olan kısıtlamalar hafifletilmişti.

Siem Reap'te yapılan konferansta Clinton'ın ayrıca, Thein Sein'i, iş adamlarıyla tanıştırması bekleniyor.

Clinton, Washington'un, Birmanya'daki reformları memnunlukla karşıladığını ama ilişkilerdeki yakınlaşmaya rağmen, şimdiye dek yapılan reformların eksiksiz ve kesin olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Hillary Clinton, "Amerikan şirketlerini, ülkede sorumlu bir kalkınmanın ve daha ileri düzeyde reformların yolunu açacak şekilde yatırım yapmaya teşvik ediyoruz." dedi.

Kamboçya'da yapılan bölgesel toplantılara katılan Clinton, üst düzeyde bir iş heyetine önderlik ediyor. Heyetin Birmanya'nın başkenti Nay Pyi Taw ile Rangoon kentini de ziyaret etmeleri bekleniyor.

ABD Başkanı Barack Obama, Çarşamba günü, Amerikan şirketlerinin Birmanya'da "sorumlu bir şekilde" iş yapmasına artık izin verileceğini açıklamıştı.

Bununla birlikte Obama, orduya ve savunma bakanlığına bağlı şirketlerin bu açılıma dahil edilmeyeceğini kaydetmişti.

ABD Birmanya'ya silah ambargosu uygulamanın yanı sıra ülkede yatırımları ve mali hizmetler alanında faaliyetleri yasaklamıştı.

Birmanya lideri Thein Sein de, başlattığı reform sürecinin geri dönüşü olmadığını vurguladı ve Batılı ülkeleri Birmanya'ya uyguladıkları tüm yaptırımları kaldırmaya çağırdı.

Thein Sein, Financial Times gazetesine verdiği mülakatta, Birmanya'nın büyüme sağlamak için yabancı sermayeye ihtiyaç duyduğunu ama bunun getirebileceği olumsuzlukların da farkında olduğunu kaydetti. Birmanya lideri, ülkesinde yapılacak her türlü yatırımda Birmanya halkının yararının düşünülmesi ve çevreye zarar verilmemesi gerektiğini vurguladı.