BIST 9.693
DOLAR 32,58
EURO 34,79
ALTIN 2.509,47
HABER /  GÜNCEL

ABD'de Taliban'la esir takasına tepki

Cumhuriyetçiler, esir Amerikan askeri Bowe Bergdahl karşılığında Guantanamo Üssü'nde tutulan beş üst düzey Taliban militanının serbest bırakılmasını eleştirdi. Eski Başkan adayı Senatör McCain bırakılanların "yüksek güvenlik riski" oluşturduğunu söyledi.

Abone ol

Amerikan yönetiminin Taliban'la yaptığı esir takası ülkede tartışma yarattı. Cumhuriyetçiler takasın "teröristler ile müzakere yapmak" anlamına geldiği ve ülke vatandaşlarının hayatını riske atabileceği uyarısında bulundu.

Beş yıldır esir olan Amerikan askeri Bowe Bergdahl karşılığında Guantanamo Üssü'nde tutulan beş üst düzey Taliban militanı serbest bırakılmıştı.

Takası eleştirenlerin başında ise eski Başkan adayı Senatör John McCain geliyor. John McCain serbest bırakılanların "muhtemelen binlerce kişinin ölümünden sorumlu olduğunu" ve "yüksek güvenlik riski" oluşturduğunu söyledi.

Amerikan CBS Televizyonu'na konuşan McCain, bu kişilerin yeniden savaşabileceklerini belirtti.

CNN Televizyonu'na konuşan Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu Başkanı Mike Rogers ise "Washington böylece El Kaide'nin fidye tehditleri için fiyat belirledi" dedi.

Bir diğer Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyesi Adam Kinzinger de, Bergdahl'ın özgürlüğüne kavuşmasından memnun olsa da, beş Afganın serbest bırakılmasının "şok edici" olduğunu söyledi.

Kabil yönetimi de tepkili

Afganistan hükümeti de ABD ile Taliban arasındaki esir takasına tepki gösterdi.

Kabil yönetimi, savaş esirlerinin üçüncü bir ülkeye teslim edilmesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurguladı.

Serbest bırakılan Taliban militanları halen Katar'da ve en az bir yıl ülkeden ayrılmaları yasak. Ancak militanların yeniden Taliban'a katılmalarından korkuluyor.

Hagel'den eleştirilere ret

Halen Afganistan'da olan ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel ise takasa yönelik eleştirileri reddetti. Hagel, ordunun Bergdahl'in hayatını kurtarmak için çabuk hareket etmek zorunda olduğunu belirtti.

Hagel, "Biz teröristlerle müzakere yapmadık. Çavuş Bowe Bergdahl savaş esiriydi. Bu, esirlerinizi geri almanız için normal bir süreç" dedi.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice da, Bergdahl'ın kötüleşen sağlık koşullarının "çok acil" hareket etmelerini gerektirdiğini ve bu nedenle Kongre'yi zamanında bilgilendiremediklerini söyledi.

Oysa Guantanamo Üssü'nden yapılacak tahliyelerde, ABD Kongresi'nin en geç 30 gün önceden bilgilendirilmesi gerekiyor.

ABD Başkanı Barack Obama dün Bowe Bergdahl'ın anne ve babasıyla birlikte basın toplantısı düzenlemiş ve "Çavuş Bergdahl esir düşse de hiçbir zaman unutulmadı" demişti. Bowe Bergdahl'ın babası ise halen Almanya'da tedavi gören oğlunun İngilizce konuşmakta zorlandığını söylemişti.

Molla Ömer: Büyük bir zafer

Afganistan'daki Taliban lideri Molla Muhammed Ömer ise uzun zaman sonra yaptığı ilk açıklamada, Bergdahl karşılığında beş Afganın serbest bırakılmasını "büyük bir zafer" olarak nitelendirmişti.

"Müslüman Afgan halkına en içten tebriklerimi iletiyorum" diyen Molla Ömer böylece ABD'nin 2001'de Afganistan'ı işgalinden bu yana ilk kez kamuoyuna seslenmişti.