BIST 9.769
DOLAR 32,54
EURO 34,89
ALTIN 2.431,42
HABER /  DÜNYA

ABD'de Taliban lideri ile görüşecek

ABD, Taliban lideri Molla Ömer'le doğrudan müzakere edecek görüşmelere başlamak istiyor.

Abone ol

Taliban lideri Molla Ömer'le doğrudan müzakere etmeyi amaçlayan ABD'nin görüşmelerin en kısa zamanda başlatılması için düğmeye bastığı açıklandı.

Amerika'nın Temmuz 2011'de Afganistan askerlerini geri çekme kararı, başkent Washington'da, Taliban liderleriyle görüşme ihtiyacını ön plana taşıdı. İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki Araştırma ve Güvenlik Çalışmaları Merkezi'nin başkanı Imtiyaz Gül, "Washington'un Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi Marc Grossman'ın Taliban liderleriyle görüşme sağlanabilmesi için yardım istediğini" öne sürdü. Gazeteye açıklama yapan Gül "Grossman, Molla Ömer ile bağlantısını sağlayabilecek kişilerle temasa geçmek istiyor" dedi. "Bay Uzlaşma" adıyla bilinen Grossman'dan, ABD askerlerinin geri çekilmesini hızlandıracak bir anlaşmaya odaklanması isteniyor.

TALİBAN ÇÖZÜMÜ GÖRMEK İSTİYOR

ABD'li yetkililer, Taliban lideri Molla Ömer'in sekreteri Tayyib Aga ile temasa geçerken, uzmanlar El Kaide lideri Usame bin Ladin'in öldürülmesinin ardından Obama'nın bu yıl içinde daha çok askeri geri çekebileceğini iddia ediyor. Bu rakamın 10 binin üzerince olacağını tahmin ediyor. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığına yakın bir yetkili "Taliban, 'böl ve yönet' stratejisini değil, ABD'nin gerçekten çözüm arayışında olduğunu görmek istiyor. Obama ve Dışişleri Bakanı Hillary Clinton bu süreç için hazır olduklarını söylüyorlar" dedi.