BIST 9.717
DOLAR 32,54
EURO 34,90
ALTIN 2.439,78
HABER /  GÜNCEL

ABD'de siyah genci öldüren polis yargılanmayacak

Ferguson kentinde18 yaşında siyah bir genci vurarak öldüren polisin yargılanmamasına karar verildi. Savcı tanık beyanlarının birbiri ile çeliştiğini ve fiziksel kanıtlarla uyuşmadığını söylerken, kararı protesto etmek için toplananlar polisle çatıştı.

Abone ol

ABD'nin Missouri eyaletinde 18 yaşında silahsız, siyah bir genci vurarak öldüren polis hakkında büyük jüri, dava açılmasına gerek olmadığına hükmetti.

Brown ailesi ise karar nedeni ile "büyük hayal kırıklığına" uğradıklarını söylerken, jürinin kararının açıklanmasını beklerken sokaklarda toplananlar polisle çatışmaya başladı.

'Tanık beyanları fiziksel kanıtlarla uyumsuz'

Açıklamayı yapan savcı Robert McCulloh, bazı tanık beyanlarının aksine, otopside Brown'un arkadan vurulmadığının ortaya çıktığını söyledi.

Savcı tüm delilleri gören ve tüm tanıklarla konuşan tek grubun jüri olduğunu belirtti.

Reuters'in haberine göre savcı 60 tanığın ifadesinde birbiri ile çelişen noktalar olduğunu ve tanıkların beyanlarının fiziki kanıtlarla uyum içinde olmadığını söyledi. McCulloh "Tanıkların çoğu vurulma anını görmediklerini kabul etti" derken, tanıkların Brown vurulduğu sırada ellerinin teslim olduğuna işaret eden şekilde havada olduğuna dair fikir birliği içinde olmadıklarını söyledi.

McCulloh 9 Ağustos'ta gerçekleşen olayda polis memuru Darren Wilson'un Brown'a 12 kez ateş ettiğini, son kurşunun Brown'un kafasına isabet ettiğini söyledi.

Olayla ilgili federal soruşturma ise devam ediyor.

Polisle çatışmalar başladı

Kararın açıklanmasını beklerken emniyet binası önünde toplananlar, kararı protesto etmeye başladı. Polis ve halk arasında çatışmalar yaşanıyor.

Sokaklarda silah sesleri duyulduğu bildirilirken, Brown ailesi de toplananlara sakin olma çağrısı yaptı.

Associated Press haber ajansı bazı polis arabalarına zarar verildiğini ve göstericilerden bazılarının polise "katil" diye bağırdığını bildiriyor.

Polis ise kalabalığı dağıtmak için biber gazı kullanmaya başladı.

Reuters haber ajansı California ve Washington State'te de insanların kararı protesto etmek için sokaklara çıktığını bildirdi.

Obama'dan itidal çağrısı

ABD Başkanı Barack Obama kararın açıklanmasından sonra bir basın toplantısı düzenleyerek Fergusonlulara protestolarını barışçıl yöntemlerle yapmaları çağrısında bulunurken, polise de itidal çağrısı yaptı.

Obama hukuk devleti olmanın gereği olarak kararın kabul edilmesini isterken, Amerikalılardan ırkla ilgili konularda ABD'de yaşanan gelişmelerin gözardı edilmemesini istedi.

Ne olmuştu?

18 yaşındaki Michael Brown Missouri eyaletinin St Louis kentinin banliyölerinden biri olan Ferguson'da polis tarafından 9 Ağustos'ta vurulmuştu.

Görgü tanıkları Brown'un teslim olup ellerini havaya kaldırmasına karşın polisin ateş ettiğini söylemişti.

Polis ise bir arbede yaşandığını söylemişti.

Brown'un polis tarafından vurularak öldürülmesi, nüfusun büyük çoğunluğunun siyah olduğu Ferguson kasabasında polis şiddetine karşı protestoları başlatmıştı.

Ferguson ve St Louis polis güçlerinin göstericilere sert müdahalesi büyük tepki çekmiş ve özellikle gece şiddetlenen polis - gösterici karşılaşmalarında birçok kişi gözaltına alınmıştı.

Gözaltına alınanlar içinde gazeteciler de vardı.

Gösterilerin büyümesi üzerine Ferguson'a sevk edilen ABD Ulusal Muhafızları ise göstericileri dağıtmak için kullanılan yöntemlerin giderek daha fazla tepki çekmesi üzerine geri çekilme kararı almıştı.