BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

ABD ve Rusya'nın Ortadoğu'daki en büyük korkusu!

ABD ve Rusya Türkiye'yi küstürme pahasına PKK'nın Suriye'deki uzantısı PYD'ye destek veriyor. ABD ve Rusya'nın korkusu ne peki? Neden iki süper güç PYD'yi bu kadar önemsiyor? İşte bu soruların yanıtı...

Abone ol

İki süper güç Rusya ve ABD Türkiye'ye rağmen PYD'ye destek veriyor. İki ülke bununla neyi amaçlıyor? Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Erol Kurubaş tüm bu soruların yanıtını verdi.

ABD, Rusya ve Avrupa’nın önemli devletlerinin Irak’ta ve Suriye’de IŞID’e karşı durabilecek tek gücün Kürtler olduğunu düşündükllerini söyleyen Kurubaş'ın açıklamaları şöyle:

IŞİD VE İSTİKRARSIZ SURİYE KORKUSU

Kürtlerin Ortadoğu'da bu denli büyük güç desteğine mazhar olmasında kuşkusuz Irak’taki istikrarsız durumun, Suriye’deki iç savaşın ve IŞID faktörünün etkisi çok büyük. Halihazırda büyük güçler benzer korku ve beklentilerle bölge politikalarında Kürtleri temel dayanaklarından biri yapmış durumdalar.

ABD VE RUSYA PYD'YE NEDEN DESTEK VERİYOR

ABD, Rusya ve Avrupa’nın önemli devletleri Irak’ta ve Suriye’de IŞID’e karşı durabilecek tek gücün Kürtler olduğunu düşünüyorlar. Bunun için terör örgütü ilan ettikleri PKK ile bağlantısı kuşkusuz olan PYD’ye, Türkiye’yi küstürme pahasına her türlü desteği sağlamada hiçbir sakınca görmüyorlar.

RUSYA İNTİKAM ALIYOR

Rusya’nın PYD ve PKK’ya olan desteği ayrıca Uçak Krizi nedeniyle Türkiye’ye karşı intikam hırsından da besleniyor. ABD ise Irak’ta tek istikrarlı yerin Kürt bölgesi olduğu ve Iraklı Kürtlerin 1991’den beri verdiği mücadele ve gösterdiği sadakatle bir devlet olmayı hak ettiğini düşünüyor.

KÜRTLERİ MESİH GİBİ GÖRÜYORLAR

Tüm bunları alt alta sıraladığımızda, yıllar boyunca büyük devletleri kendisi için mesih gibi gören Kürtler, şimdi bu çalkantılı dönemde dünya tarafından Ortadoğu’nun kurtarıcı mesihi olmuş gibi görünüyorlar. Bu çerçevede ABD ve Rusya Kürtleri kendi eksenine katma mücadelesi içinde onlara her türlü desteği sunmada son derece cömert davranıyorlar.

SIKIŞIP KALDILAR

Bununla birlikte bu devletler Kürtleri birbirine kaptırma endişesi ile müttefiklerini kaybetme endişesi arasında sıkışıp kalmış durumdalar. Bu çelişki nedeniyle şimdilik temkinli bir Kürt politikası izleyerek ne Kürtleri ne de müttefiklerini küstürmemeye çalışıyorlar.