BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.324,84
HABER /  DÜNYA

ABD ve Küba'dan tarihe geçen karar

ABD'li iş adamı Alan Gross, Küba ile varılan mutabakat neticesinde serbest bırakıldı.

Abone ol

ABD'nin Küba ile diplomatik ilişkileri normalleştirmek için görüşmelere başlayacağı bildirildi. Açıklama, Küba'da beş yıldır tutuklu bulunan ABD'li iş adamı Alan Gross'un serbest bırakılmasının ardından geldi.

Beyaz Saray üst düzey yetkilisinin verdiği bilgiye göre, Küba'da yasa dışı yollardan internet erişimini genişletme girişiminde bulunduğu için 2009'dan beri hapiste olan ABD'li iş adamı Alan Gross, Küba ile varılan mutabakat neticesinde serbest bırakıldı.


Alan Gross

Yetkili, Gross'un insani sebeplerden dolayı Washington'ın isteğiyle Küba hükümeti tarafından bırakıldığını söyledi. Gross, ABD uçağı ile Küba'dan ayrılırken, söz konusu anlaşma çerçevesinde ABD'de tutuklu bulunan üç Kübalı da salıverildi.


"Küba Beşlisi" olarak bilinen tutukluların fotoğraflarının yer aldığı billboardun süslediği Havana sokakları...

ABD'nin anlaşma çerçevesinde Gross'un salıverilmesine karşılık, Miami'de tutsak bulunan "Küba Beşlisi"nin kalan son üç üyesini serbest bıraktığı kaydedildi.

ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nda (USAID) taşeron olarak çalışan Gross, 2009'da Küba'daki küçük bir Yahudi topluluğu için internet erişimi kurarken göz altına alınmıştı. Önce casuslukla suçlanan Gross, daha sonra yasa dışı ve gizli iletişim sistemleri kurarak Küba yasalarını çiğnemekten hüküm giymiş, 15 yıl hapse mahkum edilmişti.