BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

ABD ve Küba büyükelçilik açacak

ABD ile Küba'nın bugün karşılıklık olarak büyükelçilik açacaklarını ilan etmeleri bekleniyor. iki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler 1961'de kesilmişti.

Abone ol

ABD ile Küba'nın bugün karşılıklık olarak büyükelçilik açacaklarını ilan etmeleri bekleniyor. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, 1959 Küba devriminden iki yıl sonra tamamen kesilmişti.

Washington ve Havana 2014 sonunda ilişkilerini normalleştirme kararı aldılar ve iki ülkenin liderleri Nisan ayında tarihi buluşmalarını gerçekleştirdi.

1977'den bu yana ABD ve Küba arasındaki diplomatik işlemler İsviçre'nin hukuki şemsiyesi altına yürütülmekteydi; ancak bu birimler tam büyükelçilik statüsü taşımıyordu.

Amerikan yetkilileri Başkan Barack Obama'nın bugün Türkiye Saatiyle 18'de Beyaz Saray'dan resmi açıklamayı yapacağını belirtiyor.

BBC'nin Küba muhabiri Will Grant, büyükelçiliklerin tam olarak hangi gün açılacağının belirgin olmadığını ama Temmuz ortasında açılmasının beklendiğini söyledi.

Büyükelçiliklerin açılabilmesinden önce, ABD Dışişleri Bakanlığı'nın iki hafta öncesinden Kongre'yi haberdar etmesi gerekiyor.

Bu son adım, Küba-ABD ilişkilerinde son aylarda tanık olunan yakınlaşmanın son önemli halkası olacak. Gizli görüşmelerle başlayan temaslar geçen Aralık'ta açıklanmış; Nisan ayında Başkan Obama ve Raul Castro yarım yüzyılı aşkın bir süre sonra ilk kez resmen bir araya gelmişlerdi.

Bundan bir ay sonra ABD, Küba'yı "terörü destekleyen ülkeler" listesinden çıkarmış; ABD ile Küba arasında hava ve deniz yoluyla ulaşım hizmetlerine başlanacağı açıklanmıştı.

Yeni seyahat kolaylıklarına rağmen, Amerikan vatandaşlarına Küba'ya gitme yasağı hala yürürlükte.

Ayrıca, Başkan Obama'nın Kongre'den kaldırılmasını istemesine rağmen, 1962'den bu yana Küba'ya uygulanan Amerikan silah ambargosu da hala devam ediyor.