BIST 9.084
DOLAR 32,38
EURO 35,04
ALTIN 2.326,25
HABER /  DÜNYA

ABD Türkiye'ye de asker gönderecek!

ABD, Suriyeli muhaliflere yönelik "eğit donat" programı kapsamında eğitimlere ev sahipliği yapacak Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’da toplamda 400 asker görevlendirecek.

Abone ol

ABD, baharın ilk aylarında başlaması planlanan Suriyeli muhaliflere yönelik "eğit donat" programı kapsamında eğitimlere ev sahipliği yapacak ülkelere toplamda 400 asker gönderecek.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’dan yapılan açıklamaya göre, ABD ordusundan 400 asker, terör örgütü IŞİD ile mücadele edecek Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi programını koordine etmesi için Türkiye, Katar ve Suudi Arabistan’da görevlendirilecek. Bunlara ek olarak, eğitim verilecek alanların güvenliği ve diğer konularda destek sunması için de ilave destek personeli gönderilecek.

Pentagon Sözcüsü Elissa Smith, asker sayısının söz konusu üç ülkede verilecek eğitim yükü ve gereksinimine göre değişebileceğini kaydetti. Smith, “Baharın ilk aylarında eğitime başlamayı umuyoruz” ifadesini kullandı.

ABD Merkez Komutanlığı Özel Kuvvetler Komutanı Tümgeneral Michael Nagata ile ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Daniel Rubinstein, 12-13 Ocak tarihlerinde ılımlı Suriyeli muhalifler ve sivil toplum liderleriyle programı ele almak üzere İstanbul’da bir araya gelmişti. ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığından (CENTCOM) toplantıya ilişkin yapılan açıklamada da, görüşmenin, ABD’nin "eğit donat" programının uygulamaya konulmasına ve Suriye’de, sahadaki şartların daha iyi anlaşılmasına katkı sağladığı ve tarafların programa odaklanmasının devam ettirilmesi gerektiği konusunda mutabık kalındığı kaydedilmişti.

IŞİD ile mücadele kapsamında Türkiye, Suudi Arabistan ve Katar, Suriyeli muhaliflerin eğitilmesi programına ev sahipliği yapmayı kabul etmişti.

ABD Kongresi, Obama yönetiminin Suriyeli muhaliflere “eğit donat” programı kapsamında istediği bütçeyi 2014 Aralık ayında onaylamıştı. ABD, eğit donat programının tamamen IŞİD ile mücadele ve örgütün yok edilmesi odaklı olduğunu ifade etse de sağlanacak ekipmanın Suriyeli muhaliflerce Esed rejimine karşı da kullanılabileceğini kaydediyor.

Türk diplomatik kaynaklar da "eğit donat" programına ilişkin mutabakat muhtırasının Ocak ayında imzalanmasının beklendiğini duyurmuştu. Türk kaynaklar, imzalanacak muhtıra kapsamında Mart ayında başlaması planlanan programla Türkiye'den yılda bin 500-2 bin kişi eğitileceğini belirtiyor. Ürdün ve Suudi Arabistan ile yılda 5 bin, 3 yılın sonunda da toplam 15 bin kişinin eğitilmesi hedefleniyor.