BIST 8.988
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.282,91
HABER /  GÜNCEL

ABD: Sokak protestolarına eyalet polisi müdahale edecek

ABD'nin Missouri eyaletindeki Ferguson kasabasında silahsız siyah bir gencin polis tarafından öldürülmesiyle başlayan protestolarda artık eyalet polisinin devrede olacağı açıklandı. Obama ise gösterilerde gazetecilerin gözaltına alınması eleştirdi.

Abone ol

ABD'nin Missouri eyaletindeki Ferguson kasabasında silahsız siyah bir gencin polis tarafından vurularak öldürülmesiyle başlayan sokak protestolarında artık eyalet polisinin devrede olacağı açıklandı.

Dört gecedir devam eden protestolarda polis ve göstericiler çatışmış, Ferguson polisi göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etmişti.

Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı olaylarda polisin tutumunu eleştiren göstericiler 'orantısız güç' kullanıldığını belirterek "Polis asker değildir" pankartları açmıştı.

Missouri Valisi Jay Nixon, Michael Brown isimli gencin öldürülmesinin ardından başlayan protestolarda artık eyalet polisinin devrede olacağını ifade edip, "Halkın güvenini geri kazanacağız" dedi.

Obama'dan polise çağrı

ABD Başkanı Barack Obama, protestolar sırasında ortaya çıkan görüntüler için, "Polis aşırı güç kullanmamalı" demişti.

Halkın güvenliğinin tesis edilmesinin birincil öncelik olduğunu belirten Obama, "Orantısız gücün mazereti olamaz" şeklinde konuşmuştu.

Polisin halkla diyalog kurmasını da isteyen Obama, "Bu tür bir olay yaşandığında polis soruşturmanın nasıl ilerlediği konusunda açık olmalı ve halkı bilgilendirmeli. Bu onların bir sorumluluğu" demişti.

Michael Brown nasıl öldürüldü?

Cumartesi günü polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybeden 18 yaşındaki Michael Brown'un neden öldürüldüğüne dair ise çelişkili açıklamalar geldi.

Görgü tanıkları gencin polislerin önünde teslim olurcasına ellerini havaya kaldırdığını, ancak buna karşın polisin silahını ateşlediğini belirtti.

Ferguson emniyeti ise yaptığı açıklamada öldürülen genç ve polis arasında bir arbede yaşandığını ve söz konusu polisin yüzünden yaralandığı için hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

Ferguson polisi polis memurunun ismini soruşturma devam ettiği için gizli tuttuğunu belirtti.

Nüfusun üçte ikisinin siyahı olduğu Ferguson kasabasında, daha çok beyaz polis memurlarından oluşan emniyet teşkilatına karşı öfke son olayla birlikte arttı. Cumartesi günü yaşanan olaydan bu yana her gece sokakta göstericilerle polis çatışıyor.

Obama: Polis gazetecileri hırpalamamalı

Çarşamba gecesi polis göstericilere bibier gazı ve plastik mermilerle müdahale ederken çok sayıda da gözaltına alınan oldu.

Kısa bir süre gözaltında tutulanlardan birisi de Washington Post muhabiri Wesley Lowery daha sonra hakkında herhangi bir işlem yapılmadan serbest bırakılmı, Washington Post yönetimi ise polisin tutumunu kınamıştı.

Obama gazetecilerin de gözaltına alındığı olaylar için "Amerika Birleşik Devletleri'nde polis gazetecileri hırpalayıp tutuklamamalı. Onlar sadece görevlerini yapmaya çalışıyor. Gördüklerini Amerikan halkına aktarmaya çalışıyorlar" dedi.

Polise askeri teçhizat

ABD Başsavcısı Eric Holder ise polisin göstericilere karşı kullandığı teçhizata dikkat çekti ve "Polisin askeri araçlar ve teçhizatla göstericilerin karşısına çıkması çelişkili sinyaller gönderiyor" dedi.

Holder, Missouri emniyet departmanının Adalet Bakanlığı'ndan danışmanlık almayı kabul ettiğini de söyledi.