BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,95
ALTIN 2.434,95
HABER /  GÜNCEL

ABD şirketi Ebu Gureyb tazminatı ödedi

ABD ordusunun Irak'ta ihale verdiği özel güvenlik şirketlerinden Engility Holdings, Iraklı eski mahkumların açtığı işkence davası sonucu 5 milyon doları aşkın tazminat ödedi.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı'nın Irak'ın işgali sonrasında ihale verdiği özel şirket Engility Holdings, Bağdat'taki Ebu Gureyb hapishanesinin işkence ve kötü muameleye maruz kalmış eski mahkumlarına 5 milyon doları aşkın tazminat ödedi.

Amerikan şirketi, 2003 ila 2007 yılları arasında Ebu Gureyb'de ve ABD'nin yönetiminde olan diğer Irak hapishanelerinde işkence olaylarına yardım ve yataklık etmekle suçlanıyordu.

Engility Holdings'e bağlı savunma firması L-3 Services, Amerikan ordusuna işgalin ertesinde hapishanelerde yardımcı olan tercümanlar sağlamıştı.

L-3 Services adına, ana şirket Engility Holdings'in ödemeyi kabul ettiği 5 milyon doları aşkın tazminat, 71 Iraklı arasında bölüştürülüyor.

Ebu Gureyb hapishanesinde çekilmiş fotoğraflarn 2004 yılında basına sızdırılması dünya kamuoyunda öfkeyle karşılanmıştı.

Irak'ta zanlıların sorgulanması için Amerikan ordusuna eleman sağlamış olan CACI adlı güvenlik şirketinin de benzer iddialardan dolayı yakın zaman içinde mahkemeye çıkarılması bekleniyor.

Amerikan hükümeti, savaş zamanında ordunun muharip faaliyetlerinden kaynaklanan suçlamalar karşısında yasal dokunulmazlığa sahip.

Fakat hukukçular, Amerikan hükümetinin savaş bölgesinde çalıştırdığı özel şirketlerin de aynı yasal dokunulmazlıktan faydalanıp faydalanamayacağı konusunda bölünmüş durumda.

Engility Holdings'in ödemeyi kabul ettiği tazminat, Iraklı eski tutuklu ve hükümlülerin işkence ve kötü muamele iddialarıyla Amerikan mahkemelerinde başlattığı hak arayışının ilk zaferi olarak yorumlanıyor.

BBC'nin sorularını yanıtlayan avukat Bahir Azmi, tazminat talep eden 71 kişinin hepsinin ''iç karartıcı'' bir işkence ve kötü muamele deneyimi yaşadığını söyledi.

Avukat Azmi, şirketle varılan anlaşma uyarınca tazminat ödemesinin ayrıntılarını açıklayamayacağını belirtiyor.