BIST 9.080
DOLAR 32,35
EURO 35,12
ALTIN 2.308,12
HABER /  DÜNYA

ABD Senatosu'ndan YPG tartışması!

Obama’nın DAEŞ Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi operasyonlar hakkında senatörlere bilgi verdi. Oturumda Cumhuriyetçi Parti Florida Senatörü, Beyaz Saray'a YPG'yi sordu.

Abone ol

ABD Başkanı Barack Obama’nın DAEŞ Karşıtı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi Brett McGurk, Suriye’nin kuzeyindeki Münbiç operasyonunun tamamlanmasının Rakka saldırısına zemin hazırlayacağını söyledi.

McGurk, Senato Dış İlişkiler Komitesinde DAEŞ ile ilgili oturuma katılarak operasyonlar hakkında senatörlere bilgi verdi.

Çok uluslu uluslararası koalisyonun kampanyası sonucu örgütün son 18 ayda Irak’taki topraklarının yüzde 50’sini, Suriye’de ise yüzde 18’ini kaybettiği bilgisini veren McGurk, “Son bir yılı aşkın süredir DAEŞ’e karşı ilerleme kaydettik ancak Irak ve Suriye’de sahada, burada ülkemizde ve dünya genelinde daha önce benzeri görülmemiş bu zorluğa karşı yapmamız gerekenler var.” dedi.

McGurk, yerel güçlerin DAEŞ’e karşı kazanımlar elde ederken örgütün moralinin de çökmeye başladığını savundu.

Irak’ta yönetimin, ülkenin en büyük ikinci şehri Musul’u DAEŞ’ten kurtarmaya kararlı olduğunu dile getiren McGurk, DAEŞ’in kentteki günlerinin “sayılı” olduğunu belirtti ancak Musul operasyonunun başlangıcı için herhangi bir tarih vermedi.

McGurk, Suriye’de ise ülkenin kuzeyindeki Münbiç’in geri alınması operasyonu, yüzde 80’ini Arapların oluşturduğu Suriye Arap Koalisyonu tarafından yürütüldüğünü ifade etti.

Münbiç operasyonunun tamamlanmasının DAEŞ’in sözde başkent ilan ettiği Rakka saldırısı için zemin hazırlayacağına vurgu yapan McGurk, “Münbiç operasyonu şu anda devam ediyor, zorlu bir savaş ancak tamamlandığında Rakka saldırısı için şartları uygun hale getirecek.” ifadesini kullandı.

“ŞAM ŞİMDİ İRAN ETKİSİNDE”

Brett McGurk, bir soru üzerine İran’ın, geçtiğimiz yıl imzalanan nükleer anlaşmanın ardından Suriye’de izlediği politikasında bir değişiklik bulunmadığını dile getirdi.

İran’ın Suriye rejimine arka çıkmaya devam ettiğini belirten McGurk, “İran’ın tutumunda kayda değer bir değişiklik görmedim. DAEŞ, İran’a karşı bir tehdit. İran, DAEŞ ile zaman zaman mücadele ediyorlar ancak onların önceliği Esed rejimini desteklemek.” diye konuştu.

McGurk, İran’ın Şam üzerindeki etkisinin son dönemde arttığına işaret ederek, dört ay öncesine kadar Rusların etkisinde olan Esed rejiminin şimdi İranlıların nüfuzu altında bulunduğunu ifade etti.

SENATODA YPG TARTIŞMASI

Komitenin üyelerinden Cumhuriyetçi Parti Florida Senatörü Marco Rubio, Münbiç operasyonunda terör örgütü PKK’nın Suriye’deki kolu PYD güçlerinin yer almasından endişe duyurduğunu dile getirdi.

Bunun bölgede müttefikleriyle yeni sorunlara kapı açacağına dikkati çeken Rubio, sözlerini şöyle sürdürdü:

“YPG ile olan ittifakımıza duyduğumuz güven, grubun oradaki eylemleri, bunların hem bizim Türklerle olan ilişkilerimiz adına ne anlama geldiği hem de YPG'nin sonuç olarak Suriye'nin kuzeyindeki belirli kantonları birleştirme amaçları konularında endişeliyim. Sahadaki gerçeklere bakılarak bunun gerekli bir strateji olduğu görülebilir ancak bu uzun vadede bölgede aralarında Irak’taki Kürtlerin de yer aldığı birçok farklı grupla önemli sorunlar yaratacak.”

"ABD'NİN ESAD POLİTİKASININ DEĞİŞTİĞİ GÖRÜLÜYOR"

Öte yandan komitenin başkanı Cumhuriyetçi Parti Senatörü Bob Corker, Obama yönetimin Suriye politikasını eleştirdi.

“Suriye’de iç savaş devam ederken DAEŞ karşıtı koalisyonun nasıl başarılı olabileceğini anlamıyorum” diyen Corker, “Bu yönetim daha önce Esed’in görevini bırakması gerektiğini ifade etti ancak bu duruşun değişiyor olduğu veya değiştiği görülüyor.” değerlendirmesinde bulundu.