BIST 9.120
DOLAR 32,37
EURO 35,00
ALTIN 2.326,20
HABER /  DÜNYA

ABD seçim sonuçları Trump'ı götürür mü ilk müslüman seçildi

AMERİKA'daki kongre seçimlerinde ilkler yaşanırken Donald Trump, kongreyi yeniden şekillendiren sonuçları "Muazzam bir başarı." olarak niteledi.

Abone ol

ABD'de seçmenler, Senato'daki 35 sandalye ile Temsilciler Meclisi'ndeki 435 sandalyenin tamamı için sandık başına gitti. Amerikan medyasının derlediği resmi olmayan ilk sonuçlara göre Demokratlar, 8 yıl sonra Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu aldı. Demokratların Temsilciler Meclisi'nde 178 sandalyesine karşı Cumhuriyetçiler şu ana kadar 168 sandalye elde etmiş görünüyor.

Demokratların batı yakasında daha fazla oy alması beklenirken şu ana kadar gelen sonuçlara göre Demokratlar Cumhuriyetçilerden toplam 24 sandalye aldığı görülüyor.

Trump 'muazzam başarı' sanıyor
Senatoda Cumhuriyetçilerin çoğunluğunu korumasına karşı ABD basınından yapılan ilk haberlere göre Temsiliciler Meclisinde üstünlüğü Demokratların ele geçirmesine rağmen Trump'ın bu sonuçları başarılı görmesi dikkati çekti. Trump Kongre seçimleri hakkında sosyal medyada Twitter hesabından "Muazzam bir başarı. Hepinize teşekkür ederim." diye yazdı.

Temsilciler meclisini almak önemliydi çünkü...
ABD'de Kongre'nin iki kanadından biri olan 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde üstünlüğü sağlamak için 218 sandalyeye ulaşmak gerekiyor. Temsilciler Meclisi'nin komiteleri aracılığıyla soruşturma başlatma yetkisi bulunuyor. Ayrıca, başkanların azil süreci de Temsilciler Meclisi'nde başlatılıyor.

ABD meclisine giren ilk Müslüman kadınlar bakın nereli Trump'a kapak oldu

Kongreyi elinde tuttu
100 sandalyeli Senato'da ise Cumhuriyetçi Parti 50 sandalyeye ulaştı. ABD'deki sistem gereği Başkan Yardımcısı Mike Pence'in Senato Başkanı sayılması nedeniyle Cumhuriyetçiler çoğunluğu garantilemiş oldu. Tennesse eyaletinde emekliye ayrılan Cumhuriyetçi Senatör Bob Corker'ın yerine aynı partiden Marsha Blackburn seçildi. Blackburn eyalet tarihindeki ilk kadın senatör oldu. Seçimlerden önce Senato'da Cumhuriyetçilerin 51 senatörüne karşılık Demokratların 49 sandalyesi bulunuyordu.

ABD temsilciler meclisine giren ilk Müslüman
ABD seçimlerinde bir ilk de yaşandı. Rashina Tlaib temsilciler meclisine giren ilk müslüman kadın oldu. Minnesota'da ise İlhan Omar temsilciler meclisinin başörtülü ilk müslüman kadın üyesi seçildi.