BIST 9.727
DOLAR 32,50
EURO 34,91
ALTIN 2.439,09
HABER /  GÜNCEL

ABD Savunma Bakanı'nın Libya gezisi

ABD Savunma Bakanı Panetta bundan sonraki dönemde ABD'nin, Libya halkına her türlü desteği sağlayacağını ifade etti.

Abone ol

Libya'yı ziyaret eden ABD Savunma Bakanı Leon Panetta bu ülkedeki yeni yönetime güveninin tam olduğunu söyledi.

ABD'li yetkili yeni yönetimin bölünmüş haldeki isyancı grupları birleştirmesi, cephanelerin güvenliğini sağlaması ve demokratik kurumları inşa etmesi gerektiğini kaydetti.

Panetta, kısa bir geziyle de olsa, Libya'yı ziyaret eden ilk ABD Savunma Bakanı oldu.

Türkiye'deki temaslarının ardından Libya'nın başkenti Trablus'a giden ve Panetta, beraberindeki askeri yetkililerle ilk olarak mevkidaşı Usame El Cuvali ile görüştü.

Panetta daha sonra Başbakan Kib ile makamında biraraya gelerek yeni Libya hükümetinin ihtiyaçlarının belirlenmesi ve savunma alanında yapılabilecek işbirliği konularını görüştü.

Libya Başbakanı Abdurrahim El Kib, Panetta ile makamında görüştükten sonra yaptığı açıklamada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, ABD Savunma Bakanının ziyaretinin Libya'nın geleceği için önemli olduğunu kaydetti.

El Kib iki ülke arasındaki ilişkilerin bundan sonra daha da gelişeceğini ifade etti ve Libya'nın geçiş döneminde sağladığı destek için de Amerikalı yetkililere teşekkür etti.

ABD Savunma Bakanı Panetta da, "despotik Kaddafi rejimine karşı Libya halkının cesur bir duruş sergilediğini" belirtti.

Geçiş döneminde Libya halkının geleceği için çok sayıda kişinin canı pahasına savaştığını hatırlatan Panetta, bu süreçte ve bundan sonraki dönemde ABD'nin, Libya halkına her türlü desteği sağlayacağını ifade etti.

Libya yönetiminin şu an Libyalıların elinde olduğunu bildiren Panetta, ''Geçiş hükümeti, ülkenin geleceğini inşa etmek için önemli adımlar atıyor. Libya'nın aydınlık geleceğe kavuşması için mücadele edenler önemli bir başarı elde etmiştir'' dedi.

Panetta'nın ziyareti öncesi Başbakanlık binası ve çevresinde geniş güvenlik önlemlerinin alındı.

Bu arada Libya'daki çeşitli kamu kuruluşlarında çalışan ve birkaç aydan bu yana maaşlarını düzenli olarak alamadığını iddia eden yaklaşık 10 kişilik grup, Panetta'nın ziyareti sırasında Başbakanlık önünde protesto gösterisi yaptı.