BIST 8.981
DOLAR 32,33
EURO 35,03
ALTIN 2.292,95
HABER /  DÜNYA

ABD Rusları bu şehirlerde istemedi

Teksas, Oklahoma ve Louisiana eyalet yönetimleri, Rusya'nın başkanlık seçimlerini takip etmek için yaptığı başvurulara olumsuz yanıt verdi

Abone ol

Rusya'nın, ABD'de 8 Kasım'da yapılacak başkanlık seçimlerini yerinde takip etmek için Teksas, Oklahoma ve Louisiana eyalet yönetimlerine yaptığı başvurular reddedildi.

ABD'de başkanlık seçimlerine üç haftadan az bir süre kala bu ülke ile Rusya arasında seçimlerle ilgili yeni bir anlaşmazlık belirdi.

Amerikan medyasında yer alan haberlere göre, Rusya'nın Houston'daki başkonsolosluğu, Teksas eyalet yetkililerine başvurarak seçimleri gözlemci olarak takip etmek istediğini belirtti ancak bu başvuruya olumsuz yanıt verildi.

Teksas eyaletinin Dışişleri Bakanı Carlos Casco, konuyla ilgili Rus başkonsolosluğuna gönderdiği yazılı cevapta, "Bir seçim merkezini ziyaret talebinize uygun cevap veremiyoruz." ifadesini kullandı.

Bu talebin ret gerekçesine ilişkin detaylı açıklama yapılmadı.

Oklahoma ve Louisiana eyalet yönetimlerinin de kendilerine yapılan müracaatları reddettikleri ortaya çıktı.

- "Rusya, AGİT kapsamında başvuru yapmadı"

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, yaptığı açıklamada, her eyaletin seçim gözlemcileri konusunda bağımsız karar alma yetkisinin olduğunu, Teksas ve diğer eyaletlerin neden ret kararı verdiğini bilmediğini ve konunun doğrudan federal hükümete (Obama yönetimine) bağlanmasının yanlış olduğunu vurguladı.

Rusya'nın, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) kapsamında Amerikan seçimlerini gözlemci olarak takip etmek için başvuruda bulunmadığını belirten Kirby, kendilerinin seçim gözlemi süreçlerinde böyle yaptığını ifade etti.

- "Bunlar halkla ilişkiler numarası"

Kirby, Rusya'nın eylül ayında AGİT ile aynı kapsamda başvuru yapma imkanı varken müracatta bulunmadığı bilgisini vererek, "Biz de Rusya'daki seçimleri izlemek için AGİT temsilciliği ile hareket ettik. Bunlar 'halkla ilişkiler numarası' gibi geliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Söz konusu üç eyalet yönetiminin Rusya'ya seçim gözlemi için izin vermemesinin, Rusya'nın ABD'ye yönelik siber saldırılarda bulunacağı iddialarının hemen arkasından gelmesi dikkati çekti.

ABD yönetimi, önceki hafta, Demokrat Partinin kurum ve seçim kampanyalarına yönelik siber saldırılarla ilgili olarak Rusya'yı ilk kez "resmen" suçlamış ve Moskova'yı, "Amerikan seçimlerini etkilemeye çalışmakla" itham etmişti. ABD Başkanı Barack Obama, konuyla ilgili açıklamasında, "Cevabımız orantılı olacak." demişti.

İlk kez haziran ayında Demokrat Parti yönetimi tarafından gündeme getirilen siber saldırı konusu, arkasında Rusya'nın olup olmadığı tartışmasıyla uzun süre Amerikan kamuoyunun gündeminde kalmış, temmuz sonunda da Demokratların başkan adayı Hillary Clinton açık olarak Rusya'yı suçlamıştı.

ABD'li yetkililerin "siber saldırılardan Rusya'yı sorumlu tutan" önceki açıklamaları, Moskova yönetimi tarafından reddedilmişti.