BIST 9.042
DOLAR 32,33
EURO 35,08
ALTIN 2.300,61
HABER /  MEDYA

ABD polisi AA muhabirini ölümle tehdit edip dövdü

Ferguson'daki olayları takip eden AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, önce ölümle tehdit edildi, ardından darp edildi ve kelepçe takılarak gözaltına alındı.

Abone ol
ABD'de silahsız siyahi Michael Brown'ın (18) polis tarafından öldürülmesi sonrası olayların patlak verdiği St. Louis kentinin Ferguson mahallesi yakınlarında göstericilerle polisin çatışmasını görüntüleyen AA muhabiri Bilgin Şaşmaz, polisin sert müdahalesine maruz kaldı. Şaşmaz polis tarafından önce "ölüm"le tehdit edildi.

Polisler kısa süre sonra, haber takibinde ısrar eden Şaşmaz'ın üzerine çullanarak, yere yatırdı. Yüzüne ve sırtına bastırılan Şaşmaz'a plastik kelepçe takıldı. Şaşmaz, 5 saat süreyle hücrede tutulduktan sonra serbest bırakıldı.

Şaşmaz, Ferguson mahallesi yakınlarındaki Florissant Caddesi üzerinde akşam saatlerinde göstericilerin polisle çatışmasını takip ettiği esnada, protestoculardan birinin üzerine plastik mermi sıkmaya hazırlanan bir polisin yakınında çekim yapmaya başladı.

SENİ ÖLDÜRÜRÜM

Ancak polis, AA muhabiri Şaşmaz'ı, "Bir daha benim üzerime flaş doğrultursan seni öldürürüm"sözleriyle tehdit etti. Şaşmaz, polislerin ve çevredeki göstericilerin koşuşturmacaları sürerken görevini yapmaya devam etti.

ABD sözcüsü: Sorunlar varsa düzeltiriz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Harf, günlük basın toplantısında “ABD’nin, gazetecilerin göz altına alınması konusunda Türkiye de dahil diğer ülkelere ciddi eleştiri getirdiği ama kendi polisine yönelik sessiz kaldığı” değerlendirmesi üzerine, şunları söyledi:

“Buna katılmıyorum. Başkan (ABD Başkanı Barack Obama) ve adalet bakanımız (Eric Holder) Ferguson’daki olaylar konusunda sessiz kalmadı. Adalet Bakanı bugün orada. ABD’nin ikiyüzlü davrandığına yönelik fikrinize kesinlikle katılmıyorum, bunlar karşılaştırılabilir şeyler değil. ABD’de de ne zaman sorunlar olsa, bunları düzeltiriz ve yoluna koyarız ve bunları şeffaf, dürüst ve açık şekilde yaparız. Türkiye dahil diğer ülkeleri de aynı şekilde yapmaya çağırıyoruz. Onlar bunu yapmadığında da bu konularda sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz”.



Bir süre sonra göstericilerin içinden polise bir şişe atılması üzerine her iki taraf da hareketlendi. Çatışma sırasında göstericilerle polis arasında kalan ve çekim yapmayı sürdüren Şaşmaz'a bir polis memuru öfkeyle "Sana geri çıkmanı söylemedim mi?" şeklinde bağırdı.

ÜZERİME ÇULLANDILAR

Hemen ardından yakınındaki bir polis tarafından tutularak yere savrulan Şaşmaz, sonrasını şu sözlerle anlattı:

"Polis beni tutup yere savurdu. Elimdeki profesyonel fotoğraf makinesinden ve giyimimden gazeteci olduğum zaten belliydi. Gazeteci olduğumu anlamaları için var gücümle 'Basın, basın' diye bağırdım. Ama polis anında etrafımı sardı. Dizlerimin üzerine çökerttiler. Direnmedim. Ellerimi arkamda birleştirdim. Ama sert müdahale ettikleri için dizimi yere vurdum, hafif kanama oldu.

Fotoğraf makinemi elimden almak için hamle ettiler. Ben de sıkıca tuttum. Bir polisin ellerime plastik kelepçe taktı. İki üçü de üzerime çullandı. Yere yatırdılar. Yüzüme ve sırtıma bastırdılar. Suratımı yerde tuttular. Hızlıca yerden kaldırdılar. Bu arada makinem hasar gördü, çantamdaki tele objektif fırladı ve düştü. Plastik kelepçe bileklerimi zedeledi. Beni gözaltına aldıklarını göstericileri götürdükleri bir araca koydular. Küçük bir araçta 1 buçuk saat kaldık."

Polis tarafından, Ferguson'da özel olarak kurulan gözaltı merkezine, ardından da karakola götürülen Şaşmaz, aramadan geçirildi. Bir hemşire tarafından hakkında rapor düzenlenen Şaşmaz, daha sonra hücreye konuldu.

Şaşmaz, hücrede 5 saat tutulduktan sonra serbest bırakıldı.
muhabir.20140821075340.jpg
Polis, Şaşmaz'ın üzerine çullanarak, yere yatırdı. Yüzüne ve sırtına bastırılan Şaşmaz'a plastik kelepçe takıldı.
 
ÖLÜMLE TEHDİT EDEN POLİS MEMURU AÇIĞA ALINDI

Ferguson'daki olayları takip ettiği sırada AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'a silah doğrultan ve ölümle tehdit eden polis memuru süresiz açığa alındı.

St.Louis Polis Sözcüsü Brian Schellman, kimliğini açıklamadığı polis memurunun süresiz açığa alındığını bildirdi.

Sözkonusu polis memurunun Ferguson yakınlarındaki St. Ann polis müdürlüğünde çalıştığı bilgisini veren Schellman, amirlerinin, polis memurunun sergilediği davranışların uygunsuz olduğu yönünde güçlü hisler taşıdıklarını belirtti.

Açığa alınan polis memuru, Ferguson'daki olaylar sırasında, AA muhabiri Bilgin Şaşmaz'a silah doğrultmuş "Bir daha benim üzerime flaş doğrultursan seni öldürürüm" sözleriyle tehdit etmişti. Çevrede bulunan gazetecilere ''kaldır ellerini'' ve ''geri çekil'' diyerek silahını doğrultmaya devam eden polis memuru daha sonra meslektaşları tarafından olay yerinden uzaklaştırılmıştı.

AA muhabiri Şaşmaz, ölüm tehdidi almasından 3 dakika sonra gözaltına alınmış ve yaklaşık 6 saat gözaltında tutulmuştu.