BIST 9.558
DOLAR 32,51
EURO 34,84
ALTIN 2.488,76
HABER /  GÜNCEL

ABD, PKK'yı korumak için gözlem noktası kurduğunu resmen açıkladı ama bir farkla

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından Türkiye'nin itirazına rağmen Suriye'nin kuzeyine gözlem noktaları kurulduğu açıklandı. Gözlem noktalarında ABD askerleri ile PKK/YPG teröristleri birlikte görev yapacak.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü Rob Manning, "ABD Savunma Bakanı James Mattis yönetiminde ABD, kuzeydoğu Suriye sınır bölgesinde, NATO müttefiki Türkiye'nin güvenlik kaygılarını ele almak için gözlem noktaları kurdu" dedi. Türkiye, gözlem noktalarının PKK'ya yönelik olası operasyonları engellemek için kurulduğu gerekçesiyle itiraz etmişti.

İSTİKRAR GETİRMEK İÇİNMİŞ!... Pentagon sözcüsü Manning, "Türk güvenlik endişelerini ciddiye alıyoruz ve Türkiye ile Kuzeydoğu Suriye'ye istikrar getirme çabalarımızı koordine etmeye kararlıyız" şeklinde konuştu. Mattis kasım ayında ABD ordusunun gözlem mevkilerini kurma sürecinde olduğunu açıklamıştı.

JEFFREY 'TACİZİ ÖNLEME İÇİN' DEMİŞTİ... ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey  daha önce yaptığı açıklamada "Gözlem noktalarının amacı, taciz ateşi açılmasından vazgeçirmek. Onlar 'muharebe konuşlanması' değiller. 'Gözlem' noktaları. Kimseyi kimseye ateş açmaktan alıkoymayı amaçlıyor değiller. Bir alanda gözlem yapabiliyorsak, o alanda yüksek ihtimalle daha az ateş açılacağı fikriyle, orada ne olup bittiğini anlamayı amaçlıyorlar" demişti.

 BAKAN AKAR TEPKİ GÖSTERMİŞTİ... Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ise "Bu tür uygulamaların bölgedeki karmaşık durumu çok daha karmaşık hale getireceğini düşünüyorum" şeklinde konuşmuştu. Geçen cuma, Jeffrey ve Akar Suriye hakkında bir toplantı gerçekleştirmişti. Akar, Türkiye'nin ABD'nin terör örgütü YPG'ye desteğini kesmesini istediklerini tekrarlamıştı.