BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,75
ALTIN 2.492,38
HABER /  EKONOMİ

ABD Merkez Bankası'ndan kritik karar!

Piyasaların nefesi tutarak beklediği ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz kararı açıklandı.

Abone ol

Fed, beklendiği gibi faiz oranlarını değiştirmedi ve tahvil alım programında 10 milyar dolarlık daha kesintiye gitti. Son kesinti ile birlikte FED’in aylık tahvil alım miktarı 15 milyar dolara geriledi. 

Fed, düşük faiz oranlarının "kayda değer zaman" için devam edeceğini tahminini tekrarladı. "Kayda değer zaman" tanımlanmasının bu açıklamada yer alıp almayacağı son günlerde en fazla merakla beklenen konuydu.

Faiz değiştirmeme kararı 2’ye karşı 8 oyla alınırken Philadelphia Fed Başkanı Plosser, faiz açıklamasında “kayda değer zaman” taahhütünün yer almaya devam etmesine itiraz etti. Dallas Fed Başkanı Fisher ise ileriye dönük sözlü yönlendirmede faiz artırımı için daha erken zaman verilmesini istedi.

Fed, 2017 sonunda enflasyonun yüzde 1.9-2 ve işsizlik oranının yüzde 4.9-5.2 olmasını bekliyor. 2014 sonunda faiz oranlarının yüzde 3.75, büyüme oranının da yüzde 2.3-2.5 olacağını tahmin eden Fed, 2014 işsizlik beklentisini yüzde 6.0-6.1’den yüzde 5.9-6.0’ya çekti. Fed, 2014 için enflasyon tahminini yüzde 1.5-1.7 olarak korudu.

DOLAR GİTTİ GELDİ!

Kararın ardından piyasalarda küçük çaplı panik yaşandı. Fed’in kararlarının tam olarak anlaşılamaması nedeniyle dolar uluslar arası piyasalarda bir anda 2.22 TL’nin üzerine çıktı. Ancak ilerleyen dakikalarda dolar yeniden 2.21 TL sınırına geriledi. Wall Street’te endeksler yükselirken, altının ons fiyatı 1.231 dolara indi.

BU AKŞAM RAHAT UYUYACAĞIZ

Yol haritasını çizeceği kritik açıklamayı yapan Fed'in kararını değerlendiren ekonomistlerden  ise "bu akşam rahat uyuyacağız" yorumunda bulunarak, Ekim ayında yapılacak toplantıya işaret etti.

VARLIK ALIMLARI SONA ERİYOR

Faiz kararının ardından açıklamalarda bulunan Fed Başkanı Janet Yellen, “Ortaya konan çıkış stratejisi politika değişikliği anlamına gelmiyor. Ekonomi belirlenen hedeflere doğru ilerleme göstermeye devam ediyor. İstihdam hedeflerine doğru kademeli ilerleme görüyoruz. Ancak istihdam piyasası henüz tam olarak toparlanmış değil.  İstihdam kaynaklarında kayda değer atıl kapasite var. Ilımlı büyüme hızının devam etmesini bekliyoruz. Enflasyon yıla bir miktar güçlü başlangıç yaptı. Fakat enflasyonun kademeli olarak yüzde 2’ye doğru yükselmesini bekliyoruz. Varlık alımlarının gelecek toplantıda sona erdirmeyi planlıyoruz. Faiz artırımının hızı ekonomiye bağlı” dedi.