BIST 9.080
DOLAR 32,38
EURO 35,19
ALTIN 2.325,14
HABER /  GÜNCEL

ABD Kürtleri sattı! En büyük hatası deniyor!

TÜRKİYE'nin IŞİD ve PKK'ya yönelik operasyonları Washington'da farklı yankılandı. Özellikle PKK'nın Kandil'de bombalanması ABD 'Kürtleri sattı' yorumlarını getirdi.

Abone ol

SURUÇ katliamının ardından PKK'nın polis ve askere saldırarak şiddet sarmalını körüklemesi uzun bir aradan sonra Türk jetlerinin Kandil semalarına varmasına sebep oldu. Peki Türkiye çözüm süreciyle dondurduğu bu operasyonları nasıl yapıyor? ABD'den izin mi alındı? İncirlik pazarlığının neticesinde PKK'ya sınır ötesi operasyonu için yeşil ışık mı yaktı?

Türkiye'nin Suriye'de IŞİD'i, Irak'ta Kandil'i bombaladığı operasyonlar ABD ve İngiliz basınında ilginç yorumlar çıktı.

ABD EN BÜYÜK HATASINI YAPIYOR

Independent Gazetesi'nin Ortadoğu uzmanı yazarı Patrick Cockburn ABD'nin Türkiye'nin PKK operasyonunu onaylayarak en büyük hatasını yaptığını öne sürdü. Gerekçesini şöyle izah etti;

-"Sonuç olarak ABD Türkiye'yi, Irak ve Suriye'deki savaşa dahil ederek kendisini Türkiye'nin istikrarsızlaşmasını kolaylaştıran ülke pozisyonunda bulabilir. Bunu yaparken IŞİD'i yenemeyeceği da açık. Eğer sonuç bu olursa, ABD 2003'te işgal ettiği Irak'ta Saddam Hüseyin'i indirerek yaptığı hatadan sonra Orta Doğu'daki en büyük hatasını yapmış olur".

ABD'nin Suriye'deki Kürtlere yardım ederken, PKK'yı 'terörist örgüt' olarak nitelemesinin kendisine sorun yaratacağını belirten Cockburn, şu çıkarımda bulunuyor: "ABD'nin ittifaklarında yaptığı bu değişiklikler, sonunda IŞİD'in yararına olabilir. Suriye'deki PYD militanlarının bir kısmı şimdi Türkiye'ye karşı savaşmak için geri dönebilir".

ABD İÇİN TÜRKİYE KÜRTLERDEN DAHA ÖNEMLİ
Yazıda ABD'nin hesaplarında IŞİD'le mücadeleye yardım edecek bir Türkiye'nin, şu an için Kürtlerden daha önemli olduğu sonucuna varmış olabileceği belirtilirken, şu noktaya dikkat çekiliyor:

- "ABD büyük olasılıkla Türkiye'nin Kandil ve Türkiye içinde PKK'yı hedef alan saldırılarını hoşgörüp, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt bölgesine olası bir harekatını engelleyecek. Ancak bu sırada PKK İran'dan ve önceden ilişkilerinin iyi olduğu Suriye hükümetinden yardım talep edebilir".

ABD KÜRTLERİ SATTI MI?
Türkiye'nin Kandil ve PKK operasyonlarıyla ilgili bir diğer çarpıcı yorum da Amberin Zaman'dan geldi. 'ABD Kürtleri sattı mı?' sorusunun karşılığını 'evet' olarak veren Amberin Zaman, Türkiye'nin de bu algıdan memnun olduğunun altını çiziyor.

Peki gerçekte ne oluyor?
İncirlik’in açılması karşısında ABD Türkiye’ye ‘Sen de Kandil’i bombalayabilirsin’ dedi mi? Amberin Zaman bu konuda merak edilenleri yanıtlıyor;

"Güvenilir kaynakların ifade ettiğine göre, “Türkiye’nin PKK’ya karşı operasyonları herhangi bir şekilde müzakerelere dahil edilmedi. Türkiye tek başına hareket etti.” Zaten geçmişte de Türkiye PKK’ya Irak’ta operasyon başlattığı zaman Washington’dan ‘izin’ değil, koordinat istiyordu. Bu kez verildi mi, onu öğrenemedim.

WASHINGTON'IN SEVİNCİ KURSAĞINDA KALDI

Türkiye’yle varılan anlaşma sadece ve sadece IŞİD’e karşı mücadeleyle sınırlı. Türkiye bundan böyle koalisyon uçuşlarına da eşlik edecek. Washington bu kritik gelişmeden dolayı son derece memnun, zira Türkiye’siz başarıya ulaşmak zordu.

Ne var ki Türkiye PKK’ya yönelik hava harekatını başlatınca Washington’ın sevinci kursağında kaldı. Çünkü bir taraftan PKK’ya ‘terörist’ derken YPG için ‘müttefik’ demenin çelişkisi Washington’ı sonunda yakaladı. Her ne kadar PKK ile YPG ayrıymış gibi davranılsa da ABD de her iki örgütün iç içe olduğunu gayet iyi biliyor.

ABD'NİN PLANLARI ALLAK BULLAK
PKK ile Türkiye devleti arasında süren ateşkes YPG’yle partnerliğinde Washington’ın elini rahatlatıyordu. Ateşkesin sona ermesi dengeleri allak bullak etti.

Arızanın baş müsebbibi olarak PKK görülüyor. Washington’daki genel kanı şöyle: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın siyasi hesapları ne olursa olsun PKK ‘tuzağa’ düşmemeliydi. Suruç katliamının akabinde polisleri katletmek suretiyle yeni bir şiddet dalgası başlatmamalıydı. Böylelikle IŞİD’e karşı sergilediği başarılarla edindiği uluslararası krediyi tüketmiş oldu.

Bir üst düzey yetkilinin ifadesiyle, “PKK uzun yıllar ABD’nin terör listesinde yerine koruyacak.

PEKİ PKK BUNU NEDEN YAPTI?
SELAHATTİN DEMİRTAŞ İDDİASI

Peki PKK neden bunu yaptı? Farklı senaryolar tedavülde. Iraklı Kürt kaynaklar her zaman olduğu gibi İran’ı işaret ediyor. İran PKK’nın YPG üzerinden ABD’yle yakınlaşmasından rahatsız. Bunu tehdit sayıyor. Zira İran’ın da bastırılmış olsa da Kürt sorunu var ve ABD’nin bunu kendisine karşı koz olarak kullanmasından korkuyor. PKK’nın Pejak adı altında İran’da örgütlenmesi Tahran yönetiminin başını ağrıtıyor. Kaldı ki birçok İranlı Kürt YPG saflarına katılmış bulunuyor. ABD ile Kürtlerin arasını açmanın en garanti yolu PKK’yı NATO üyesi Türkiye’nin üzerine yeniden salmak.

Kimilerine göreyse Selahattin Demirtaş’ın yükselişinden rahatsızlık duyan Kandil, HDP eş başkanını itibarsızlaştırmak ve İmralı-AKP işbirliğinin önünü kesmek için yapıyor bunları.

PKK’nın Türkiye’de gerçekleştirdiği her saldırı, HDP’nin meşruiyetinden götürüyor, YPG’yi zor durumda bırakıyor ve savaş lobisinin ekmeğine yağ sürüyor.