BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

'ABD Kürtler için kılını bile kıpırdatmayacak!'

Ünlü ABD'li filozof ve dilbilimci Chomsky, ülkesinin Türkiye'nin Kürt politikasını göz ardı edeceğini söyledi.

Abone ol

Akademisyenlerin Güneydoğu'daki sokağa çıkma yasaklarının sona erdirilmesi için hazırladığı bildiriye destek veren ve bu akademisyenleri 'sözde' olarak niteleyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yaşananları kendi gözleriyle' görmesi için ülkeye davet ettiği ABD'li Prof. Dr. Noam Chomsky, ABD'nin bu yaşananlar karşısındaki tutumunu Sputnik'e değerlendirdi. 

Beyaz Saray'ın halktan büyük bir tepki baskı gelmediği sürece Türkiye'nin Kürtlere yönelik tutumuyla ilgili hiçbir şey yapmayacağını söyleyen Chomsky, "PKK, ABD'nin terör listesinde. Türkiye de değerli bir müttefik. Bu yüzden ne yazık ki ABD hükümeti halk büyük bir baskı yapmadığı takdirde kılını dahi kıpırdatacak gibi durmuyor" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kirby, bildiriyi imzalayan akademisyenlerin gözaltına alınmasını, "Türkiye'deki rahatsız edici bir trendin parçası. Hükümeti eleştirmek ihanet değildir" söyleriyle eleştirmişti.

Öte yandan Chomsky, 1990'larda yaşananları 'dünyadaki en kötü devlet suçlarından' biri olarak niteleyip "O dönem silahların yüzde 80'ini ABD tedarik etti. Bununla ilgili hiç haber yapılmıyordu ve bunu protesto etmek isteyenlerden bazıları susturulmuştu" ifadelerini kullandı.