BIST 9.058
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.293,10
HABER /  GÜNCEL

ABD: Kobani'de bir yardım paketi IŞİD'in eline geçti

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon haftasonu Kobani'deki Kürt güçlerine havadan atılan silah ve tıbbi yardım paketlerinden birisinin IŞİD'in eline geçtiğini doğruladı. Açıklamada hedefi şaşıran bir paketin ise imha edildiği belirtildi.

Abone ol

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon haftasonu Kobani'deki Kürt güçlerine havadan atılan silah ve tıbbi yardım paketlerinden birisinin Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) eline geçtiğini doğruladı.

Açıklamada hedefi şaşıran bir paketin ise imha edildiği belirtildi.

IŞİD, Kobani'ye atılan silah, mühimmat ve tıbbi malzeme paketlerinden bazılarının kendi ellerine geçtiğine dair internette bir video yayımlamıştı.

Pentagon basın sözcüsü John Kirby daha önce yaptığı açıklamalarda, videoda görülen bazı küçük silahların ve teçhizatların kendi attıkları pakettekiler olduğunu kaydederek, "Dolayısıyla paketin IŞİD'in eline geçmiş olması ihtimali var" demişti.

21 ton askeri yardım

Pentagon Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Pazar akşamı Kobani'deki Kürt savaşçılara 27 paket askeri teçhizatı ulaştırdığını belirtmiş, sonrasında bir açıklama daha yaparak "hedefinden sapan" bir paketin imha edildiğini duyurmuştu.

Iraklı yetkililer ise kendilerine 21 ton kadar yardımın ulaştığını söylemişlerdi.

IŞİD'e karşı 600 milyon dolarlık askeri malzeme

ABD'li yetkililer, IŞİD'in ilerleyişine karşı Irak ordusuna 600 milyon dolar değerinde zırh delen tank ve mermi satmayı planladıklarını açıkladı.

Buna göre 46 bin Amerikan yapımı "M1A1 Abrams" marka tank ile bu tanklarda kullanılabilecek mühimmatın, Irak'a tedarik edilmesi planlanıyor.

Washington bir süredir Irak'ta silahlanmanın hızlandırılması ve satın alınan askeri teçhizatların süratle ülkeye ulaştırılması için çabalıyordu.

Basın toplantısında bu konuya da değinen Dışişleri Sözcüsü Harf, "Bu girişim, aynı zamanda, Irak hükümetinin IŞİD'e karşı mücadelesini hızlandırma ve savunma için oraya bir an önce askeri teçhizat gönderme çabamızın bir parçası" dedi.