BIST 9.080
DOLAR 32,34
EURO 35,12
ALTIN 2.323,98
HABER /  DÜNYA

ABD İsrail'e koşulsuz desteğini çekti

ABD, Filistin sorununun çözümü konusunda adım atmayan İsrail'e BM'de verdiği koşulsuz desteği geri çektiğini açıkladı.

Abone ol

Bugüne kadar İsrail'e koşulsuz destek veren, Birleşmiş Milletler'de aleyhine çıkabilecek kararları veto eden ABD, Filistin konusunda adım atmayan İsrail'e desteğini geri çektiğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da sık sık gündeme getirdiği, ABD’nin İsrail’e BM Güvenlik Konseyi’nde verdiği koşulsuz destek tarih oluyor.

Beyaz Saray, Washington’un BM Güvenlik Konseyi’nde bugüne kadar İsrail’e verdiği koşulsuz desteğin gözden geçirileceğini açıkladı.

"POZİSYONUMUZU GÖZDEN GEÇİRMEK ZORUNDAYIZ"

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Benjamin Netanyahu’nun yeniden başbakan seçilmeden önce ve sonra sık sık tekrarladığı “Filistin devletine asla izin vermeyeceği” yolundaki açıklamaların hatırlatılması üzerine, “Birleşik Devletler bölgede en iyi çözümün iki devletli çözüm olduğunu düşünmektedir. Müttefikimiz şimdi artık bu çözümün kendisini bağlamadığını söylemektedir. Bu durumda biz de BM Güvenlik Konseyi’ndeki pozisyonumuzu gözden geçirmek zorundayız, nitekim şu andan itibaren atacağımız adım bu yönde olacak” dedi.

OBAMA NETANYAHU'YU UYARDI

ABD ile İsrail arasındaki çatlak, seçimleri kazanan Netanyahu'yu tebrik için arayan ABD Başkanı Barack Obama'nın konuşmasına da yansıdı. ABD Başkanı Barack Obama'nın, "Filistin devleti olmayacak" açıklamasıyla Amerikan yönetiminden sert tepki gören İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'ya, bu açıklamasının ardından ABD'nin, İsrail politikasına ilişkin seçeneklerini yeniden değerlendireceğini söylediği öğrenildi.

NETANYAHU NE DEMİŞTİ?

Netanyahu, seçim kampanyası çerçevesinde yaptığı konuşmada, yeniden seçilmesi halinde, "iktidarı döneminde Filistin devleti diye bir şey olmayacağı ve uluslararası baskılara rağmen Kudüs'te binlerce yeni ev (Yahudi yerleşim yeri) inşa edeceği" açıklamasıyla ABD yönetiminin sert tepkisini çekmişti.

İsrail Başbakanı dün MSNBC televizyon kanalına verdiği mülakatta, bu açıklamasından bir anlamda geri adım atarak, hala "sürdürülebilir, barışçıl bir iki devletli çözüm" istediğini belirtse de Beyaz Saray'ı ikna etmeyi başaramadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, iki gündür basın brifinglerinde Netanyahu'ya karşı sert sözlerle yüklenirken, Obama'nın telefonda doğrudan Netanyahu'ya verdiği mesaj da yıldızları bir türlü barışmayan iki yönetim arasındaki çatlağın ne kadar ciddi olduğunu adeta gözler önüne serdi.

SEÇENEKLER YENİDEN DEĞERLENDİRİLECEK

İsminin açıklanmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, görüşmenin içeriğiyle ilgili bilgi verirken, "Başkan (Obama), Başbakan'a (Netanyahu), kendisinin iki devletli çözüme dair yeni pozisyonları ve açıklamaları sonrasında seçeneklerimizi yeniden değerlendirmeye ihtiyaç duyacağımızı söyledi" ifadesini kullandı.