BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,95
ALTIN 2.325,39
HABER /  DÜNYA

ABD, İsrail-Filistin çözümünden umutlu

Filistin ve İsrailli müzakerecilerle yeniden bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tarafların 9 ay içinde nihai statü anlaşmasına...

Abone ol

Filistin ve İsrailli müzakerecilerle yeniden bir araya gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, tarafların 9 ay içinde nihai statü anlaşmasına varmayı hedeflediklerini söyledi.
İsrailli müzakereci Tzipi Livni ve Filistinli müzakereci Saib Erakat bugün sabah saatlerinde ABD Başkanı Barack Obama ile Beyaz Saray’da bir araya geldi. Daha sonra ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile de görüşen müzakereciler birlikte basına açıklamalarda bulundular. Kerry, “Amacımız nihai statü anlaşmasını 9 ay içinde sonlandırmak. Taraflar temel konular üzerinde sürdürülebilir, aralıksız ve devamlı müzakereleri yürütme konusunda mutabık kaldılar. Taraflar iki hafta içinde Filistin veya İsrail’de resmi müzakere sürecini başlatmak için bir araya gelecek” dedi.
Filistinli müzakereci Saib Erakat da 3 yıldır askıya alınan görüşmelerin yeniden başlamasında büyük rolü olan Kerry’nin azmini methederek, “Bu çabaların başarıya ulaşması en çok Filistinlilerin işine yarayacak. Bütün sorunların masada olmasından ve istisnasız çözülecek olmasından memnuniyet duyuyoruz. Filistinliler için kendilerine ait bağımsız bir devlete sahip olma vaktidir” dedi.
İsrail Adalet Bakanı ve Başmüzakereci Tzipi Livni de yeni görüşmelerden doğacak ‘umut kıvılcımı’ beklediklerini ifade ederek, “Birlikte çalışmak bizim görevimiz ve böylece bu umut kıvılcımını gerçek ve sağlam bir şeye dönüştürebiliriz. Tarihin kiniklerle yazılmadığına inanıyorum. Tarih, hayal etmekten korkmayan realistler tarafından yazılmıştır. Bizim de böyle olduğumuzu düşünüyorum” dedi.