BIST 9.722
DOLAR 32,56
EURO 34,88
ALTIN 2.430,48
HABER /  GÜNCEL

ABD Irak'taki asker sayısını iki katına çıkarıyor

Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın, 1500 askerin daha geri hizmette bulunmak üzere Irak'a gönderilmesini onayladığını açıkladı. Bu askerler IŞİD'le mücadelede Irak ordusunu eğitecekl ve onlara yardımcı olacak. l.

Abone ol

ABD, Irak ordusunu IŞİD'e karşı desteklemek üzere Irak'a 1500 asker daha gönderecek.

ABD Savunma Bakanlığı, bir açıklama yaparak, askerlerin Irak güçlerini eğiteceklerini ve onlara yardımcı olacaklarını belirtti.

Pentagon, Irak hükümetinin talebininin ABD Başkanı Barack Obama tarafından kabul edildiğini ifade etti.

Pentagon'un açıklamasında ABD askerlerinin Irak'ta farklı bölgelere gönderileceği ve dokuz Irak ve üç Peşmerge birliğini eğitecekleri belirtildi.

ABD ordusunun ayrıca Irak başkenti Bağdat ve Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkenti Erbil'in dışında iki 'öneri ve yardım operasyonları' merkezi kuracağı belirtildi.

Yeni gönderilecek askerler, halihazırda Irak'ta bulunan 1,600 Amerikan askerine katılacak.

Böylece Amerika'nın Irak'taki asker sayısı neredeyse iki katına çıkarılmış olacak.

Beyaz Saray ayrıca, Suriye ve Irak'taki askeri operasyonlar için Kongre'den 5.6 milyar dolar talep etti.

John Kirby: Konjonktür değişti

BBC Washington muhabiri Tom Esslemont, bu gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

"Pentagon, Irak ordusunun bugüne kadar aldığı eğitimlerden ordudaki askerlerin faydalandığını düşünüyor. Pentagon Sözcüsü Tuğamiral John Kirby de, eğitimlerin Irak ordusunu "ayağa kaldırdığını" söylemişti.

Dolayısıyla eğitimlerin Irak'ın kuzeyine, güneyine ve batısına doğru genişletilmesi bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Ancak bazıları, ABD'nin eğittiği ve donattığı Irak ordusunun IŞİD karşısında neye uğradığını şaşırdığını söylemişti. Bu kişiler, ABD'nin asker sayısını iki katına çıkarmasını farklı değerlendirebilir.

Tuğamiral Kirby, Irak ordusunun IŞİD karşısındaki başarısızlığı nedeniyle bir önceki hükümeti suçluyordu. Kirby'ye göre Iraklılar şimdiyse Iraklılar ilerliyor ve konjonktür eskisinden çok farklı."