BIST 9.693
DOLAR 32,59
EURO 34,78
ALTIN 2.509,40
HABER /  EKONOMİ

ABD ile asıl kriz Sonbahar'da yaşanacak! Gemiler yola çıktı

Milliyet yazarı Özay Şendir bugünkü köşesinde ABD ve Türkiye arasında yeni bir krize neden olabilecek bir gelişmeyi yazdı. Türkiye'nin Akdeniz'de İtalyan şirket ve Rumlarla yaşadığı doğalgaz krizi sonrası ABD şirketinin de bu yönde bir girişimde bulunacağı iddia edildi.

Abone ol

Türk Deniz Kuvvetleri, Rumların Akdeniz'de doğalgaz aramak için sondaj çalışması yapmak istediği 3'üncü parsel bölgesindeki faaliyetlerini 10 Mart’a kadar uzattı.

Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Doğu Akdeniz’deki doğal zenginlikler üzerinde Türk tarafının haklarını yok sayarak, tek taraflı adımlar atmaya devam etmesi, bölgedeki krizi tırmandırmıştı.

Ada'daki doğalgaz krizi, İtalyan ENİ şirketine ait 'Saipem 12000' gemisinin, Türkiye'nin münhasır bölge olarak kabul ettiği üçüncü parselde doğalgaz araması yapmak için bölgeye hareket etmesiyle patlak verdi. Türkiye, Rumlara bölgede doğalgaz arama izni verilmeyeceği çıkışı yaptı. Ancak ENİ'ye ait 'Saipem 12000’ gemisi rotasını değiştirmedi. Bunun üzerine Türkiye de bölgede askeri tatbikat başlattı. 'Saipem 12000' gemisi, üçüncü parsele yaklaştığı sırada karşısında Türk savaş gemilerini buldu. Türk savaş gemilerinin, 'Saipem 12000’i bölgeye sokmama kararlılığı karşısında, ENİ'ye ait gemi, geri çekilmek zorunda kaldı. İtalya hükümeti de konuya müdahil oldu, yapılan diplomatik görüşmeler sonunda gemi bölgeyi terke etmek zorunda kaldı.

Milliyet yazarı Özay Şendir bugünkü köşesinde ABD'li bir şirketin Akdeniz'de doğalgaz arama hazırlığında olduğunu ABD ile asıl kriz Sonbahar'da başlığını verdiği yazısında anlattı. İşte Şendir'in o yazısı...

ABD'Lİ ŞİRKET PETROL VE DOĞALGAZ ARAYACAK: Dışişleri bakanı olmadan önce Tillerson'un CEO'su olduğu ABD'li petrol devi ExxonMobil Kıbrıs Rum Kesimi’nin Blok 10 dediği alanda petrol ve doğalgaz arayacak. Rex Tillerson, ABD Dışişleri Bakanı olmadan önce petrol devi ExxonMobil’in CEO’su kartvizitini taşıyordu. İşte o ExxonMobil, sonbaharda, Kıbrıs Rum Kesimi’nin Blok 10 dediği alanda petrol ve doğalgaz arayacak.

RUM KESİMİNE DESTEK TELEFONU

ABD’li şirket, Türkiye’nin İtalyan şirketi Eni’nin Blok 3’teki sondajına engel olmasından sonra Rum Kesimi’ne telefon açıp destek beyan etmiş ve sonbaharda planlandığı gibi sondaja başlayacaklarını iletmiş.

SONDAJ YERİNİ BELİRLEMEK ÜZERE GEMİLER YOLA ÇIKTI

Hatta tam sondaj yerini belirlemek üzere sualtı robotları olan iki gemiyi de şimdiden Ada’ya yollayacaklarını söylemişler. Kathimerini gazetesi duyurdu bu gelişmeyi. Haberin sonundaki cümleye Tillerson’un eski görevini yazmayı da ihmal etmediler elbette.

O güne kadar Kıbrıs sorunu çözülmez ya da Türkiye’nin Ada’nın doğal kaynaklarının her iki tarafa da ait olduğu tezi kabul görmezse, Doğu Akdeniz’de Türk ve ABD savaş gemileri karşı karşıya gelebilir.

Türkiye’den Rumlara Akdeniz’de misilleme!

Akdeniz'de Türk savaş gemisi kaptanının müthiş hamlesi