BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,90
ALTIN 2.432,43
HABER /  GÜNCEL

ABD: Gazeteciyi Pakistan öldürttü

Amerikan Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Pakistanlı gazeteci Salim Şahzad'ı Pakistan devletinin öldürttüğünü savundu. İslamabad açıklamayı kınadı.

Abone ol

Amerikan Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen Pakistan'da Mayıs ayında kaçırıldıktan iki gün sonra cesedi bulunan gazeteci Salim Şahzad'ı Pakistan devletinin öldürttüğünü öne sürdü.

Mullen, bununla birlikte cinayete Pakistan İstihbarat Servisi ISI'ın rolü olup olmadığını bilmediklerini söyledi.

Pakistan Hükümeti, bunu "aşırı derecede sorumsuzca yapılan bir açıklama" olarak niteledi. ISI da cinayetle ilgisi olmadığını açıkladı.

İslamabad'da evinin yakınlarında kaçırılan Şahzad'ın cesedi Pencap eyaletinde bulunmuştu.

Pakistan medyasında birçok kişi, cinayetten ISI'yı sorumlu tutmuştu.

Hükümet cinayetle ilgili olarak soruşturma başlattı.

Oramiral Mike Mullen, "Hükümetin cinayeti önceden bilmediğine işaret hiçbir şeye rastlamadım. Evet, cinayet hükümetin onayıyla işlendi" dedi.

'İlişkiler daha da bozulabilir'

Pakistan Hükümet sözcüsü, komisyonun cinayetle ilgili soruşturmasını henüz tamamlamadığını hatırlatarak, bu açıklamanın olayın aydınlatılmasına katkıda bulunmayacağını söyledi.

Pakistan'ın Washington Büyükelçisi Hüseyin Hakkani de New York Times gazetesine demecinde, "Amerikalı dostlarımız, ellerindeki bilgileri komisyonla paylaşmalıydı" dedi.

Gözlemciler, Mike Mullen'ın açıklamasının iki ülke ilişkilerini daha da gerginleştirebileceğine dikkat çekiyor.

Al Kaide lideri Usame bin Ladin'in 2 Mayıs'ta Pakistan'ın Abbotabad kentinde Amerikan askerlerince öldürülmesi, iki ülke arasında krize neden olmuştu.

Merkezi Hong Kong'da bulunan Asia Times Online ve ve İtalyan haber ajansı Adnkronos'ta çalışan Salim Şahzad, Pakistan'da faaliyet gösteren radikal İslamcı militan örgütlerle ilgili haberleriyle biliniyordu.

Şahzad, öldürülmeden kısa bir süre önce El Kaide militanlarının Pakistan deniz kuvvetlerine sızdığına dair bir haber yazmıştı.