BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.430,71
HABER /  EKONOMİ

ABD Çin ticari gerilimine telefon arası Yol haritası için görüştüler

ABD ve Çin arasında ticari alanlar yol alınacak yeni harita için iki ülkenin üst düzey isimleri telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmeye dair detay verilmezken küresel piyasalar iki ülke arasındaki ekonomik çatışmadan endişe duyuyor

Abone ol

Önceki gün ticaret savaşlarının 1 Mart’ta tekrar başlayacağını söyleyen ABD Ticaret Temsilcisi (USTR) Robert Lighthizer ve Hazine Bakanı Steven Mnuchin  Çin Başbakan Yardımcısı Liu Hı ile telefonda görüştü.

Görüşmede Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve ABD Başkanı Donald Trump’ın Arjantin’de düzenlenen G20 Zirvesi’nde vardıkları mutabakatın uygulanması ele alındı, ekonomik ve ticari müzakerelerde yeni yol haritası ve takvimin ilerletilmesi konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Geçen ayın sonunda  Arjantin'de görüşen ABD Başkanı Donald Trump ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ABD'nin 200 milyar dolarlık ithal Çin malından alınan gümrük vergisini 1 Ocak'tan itibaren yüzde 10'dan yüzde 25'e çıkarma planının altı ay süreyle erteleyen bir uzlaşıya vardılar.

Çin ticaret bakanlığından yapılan açıklamada da Liu, Mnuchin ve Lighthizer arasında önceden planlanan bir telefon görüşmesi yapıldığı belirtildi. Bakanlık, "Taraflar iki ülke liderinin vardığı görüş birliğini hayata geçirmek, ekonomik ve ticari müzakerelerin bir sonraki aşaması için bir takvim ve yol haritasını oluşturmak için görüş alışverişinde bulunmuşlardır" denildi.

Küresel piyasalar, Çin'in ABD karşısındaki büyük ticaret fazlası ve Washington'un Çin'in Amerikan fikri mülkiyeti ve teknolojisini çaldığı iddiaları nedeniyle dünyanın en büyük iki ekonomik gücü arasında bir çatışma ihtimalinden büyük kaygı duyuyorlar.