BIST 9.016
DOLAR 32,33
EURO 35,05
ALTIN 2.295,48
HABER /  DÜNYA

ABD Çavuşoğlu'nun iddiasını teyit etmedi!

Mevlüt Çavuşoğlu'nun ABD ile teknik müzakerelerin tamamlandığı açıklamasına Beyaz Saray'dan teyit gelmedi.

Abone ol

ABD yönetimi, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı operasyonlara katılmasına ilişkin anlaşmanın teknik detaylarına son şeklinin verilmeye çalışıldığını bildirdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'a, günlük basın toplantısında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bir medya organında yayınlanan röportajında yer alan "ABD ile DAEŞ’e karşı operasyonlara ilişkin anlaşmanın teknik müzakerelerinin tamamlandığı ve yakın zamanda kapsamlı operasyonların başlayacağına" dair sözleri soruldu.

“Şu anda iki ülke arasındaki herhangi bir anlaşmayı teyit edemem” ifadesini kullanan Earnest, ABD'li ve Türk yetkililerin, DAEŞ’in gücünün azaltılması ve tamamen yok edilmesi stratejisinin uygulanmasında, iki ülkenin işbirliğini nasıl derinleştireceklerine dair istişarelerde bulunduklarını hatırlattı.

Bu görüşmelerin, Türkiye’deki hava üslerinin DAEŞ’e karşı hava saldırıları için ABD ve diğer koalisyon güçlerine açılması yönündeki esas anlaşmanın parçası olmanın ötesine geçtiğini dile getiren Earnest, Türkiye ile bu konudaki işbirliklerini derinleştirme ile Türkiye’nin Suriye sınırı boyunca güvenlik durumunu geliştirme noktasındaki görüşmelere devam edeceklerini de kaydetti.

Earnest, bu sözlerinin, Çavuşoğlu’nun açıklamasıyla “çelişip çelişmediğine” yönelik soru üzerine, “Dışişleri Bakanı'nın (Çavuşoğlu’nun) söyledikleriyle çelişmiyorum. Sadece, bu görüşmelerin devam ettiğini belirtiyorum ve DAEŞ ile mücadele çabalarında ABD ve Türkiye arasındaki işbirliğini derinleştiren anlaşmalarla ilgileniyoruz. Ancak, şu noktada bu görüşmelerin sonuçlarını teyit edemem” diye konuştu.

Earnest, gazetecilere, Türkiye’nin DAEŞ’e karşı hava saldırılarına ilişkin, "Türkler, ne tür bir askeri eylemde bulunacaklarına kendileri karar verecek” ifadesini kullandı.

“Teknik detaylara son şeklini veriyoruz”

Öte yandan, Çavuşoğlu’nun açıklamaları Dışişleri Bakanlığı brifinginde de gündeme geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Türkiye ile DAEŞ’e karşı operasyonlara ilişkin anlaşmanın detaylarına son şeklini vermeye çalıştıklarını söyledi. Türkiye’nin "hava görev emri" doğrultusunda uçaklarını kaldırmadığını, çünkü bunu yapmamalarını daha önce Ankara’ya ilettiklerini hatırlatan Kirby, "Şu anda bu detayların son şeklini veriyoruz ve onların kısa zaman içinde hava görev emrine dahil olduklarını göreceksiniz” dedi.

“Türkiye ile görüşmelerin devam ettiğini mi söylüyorsunuz?” sorusuna Kirby, görüşmelerin "tamamlandığını söyleyemeyeceğini" vurgulayarak, “Ancak şimdi teknik detaylara son halini veriyoruz” yanıtını verdi.

Türkiye’nin milyonlarca Suriyeli sığınmacıya kapılarını açtığını, bazı hava üslerinin kullanılmasına izin verdiğini ve Suriyeli ılımlı muhaliflere yönelik eğit-donat programına ev sahipliği yaptığını hatırlatan Kirby, “Dolasıyla onlar (Türkiye) katkı sunmayı sürdürüyor ve biz de bu katkılar için minnettar olmaya devam ediyoruz” ifadesini kullandı.

"Hava görev emri" ortak operasyonların yürütüldüğü ortamlarda hava güçlerinin kontrolünün Ortak Güçler Hava Komutanlığı tarafından yapılması anlamına geliyor.  

ABD, trafiği yoğun olan hava sahasında koalisyon güçlerine güvenli hava saldırılarını sağlaması için Türkiye’den Suriye’de bağımsız hava saldırıları yürütmemesini talep etmiş, Türkiye de bunu kabul etmişti.

Türkiye'nin koalisyonun DAEŞ operasyonlarına katılabilmesi noktasındaki görüşmelerde, "hava görev emri" de konuşulan konular arasında yer alıyor.