BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,82
ALTIN 2.418,41
HABER /  GÜNCEL

ABD çatışmaların sürdüğü Anbar'a asker gönderdi

IŞİD'in yakın bir zaman önce kendisine karşı çıkan bir Sünni aşirete mensup 300'den fazla kişiyi öldürdüğü Anbar'a ABD, 50 askeri birlik gönderdi. Birlikler Irak ordusuna danışmanlık yapacak ancak saldırı olursa kendilerini de koruyacaklar.

Abone ol

ABD Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı mücadeleye destek olması için Irak'ın Anbar eyaletindeki hava üssüne 50 kişilik bir birlik gönderdi.

Reuters haber ajansına konuşan ABD ordusu sözcülerinden Albay Patrick Ryder kuvvetlerin Anbar'daki en büyük hava üssü olan Ayn el Esad'a gönderileceğini, askerlerin danışmanlık yapmakla görevli olduğunu ancak bir saldırı durumunda kendilerini savunacaklarını söyledi.

ABD önderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun hava saldırılarının Ağustos ayında başlamasından bu yana bu birlikler Anbar'a gönderilen ilk birlikler oldu.

Daha önce El Kaide'nin üslerinden biri olarak bilinen Anbar eyaleti, Irak işgali sırasında ABD karşıtı direnişin merkezlerinden biri haline gelmişti.

Ryder "Grubun bir parçası koruma görevi ile yükümlü ve ABD kuvvetlerinin ellerinde bulunan silahların tümü koruma amaçlı" dedi.

2 Kasım'da Anbar'daki yetkililer IŞİD'in kendilerine karşı direnen Sünni bir aşirete mensup en az 322 kişyi öldürdüğünü söylemişti. Aşiretten ileri gelen kişiler ise BBC'ye gerçek rakamın 630'dan fazla olduğunu söylemişlerdi.

Beyci'de 'ilerleme'

Bu arada Irak kuvvetlerinin ülkenin en büyük petrol rafinerisinin olduğu Beyci kentindeki ilerleyişlerinin devam ettiği bildirildi.

Irak ordusundan General Abdulvahab el Saadi Irak güçlerinin yerel yönetim binası ile polis karakolunu ele geçirdiğini söyledi.

Ancak Associated Press haber ajansına konuşan başka bir askeri yetkili ise kentin diğer bölgelerinde çatışmaların sürdüğünü söyledi.