BIST 9.645
DOLAR 32,59
EURO 34,81
ALTIN 2.414,35
HABER /  DÜNYA

ABD büyükelçisinin vize bombası: Rusya'ya bile bunu yapmadık

AMERİKA'nin vizeleri durdurma kararı uluslararası medyada gazetelerin ilk sayfalarına çıktı. İngiltere basınına konuşan ABD büyükelçisinden ise Türkiye'yle yaşanan vize krizine flaş yorumlar geldi. James Jeffrey, 'Rusya'ya bile bunu yapmadık' dedi.

Abone ol

Türkiye ve ABD arasındaki vize krizin Financial Times gazetesinde "ABD'nin Türkiye'yle ilişkilerinde işler kötüleşiyor" manşetiyle verildi. Gazetedeki haberin öne çıkan bölümü ise ABD'nin eski Ankara Büyükelçilerinden James Jeffrey'in açıklamaları oldu.

Financial Times İstanbul Muhabiri Mehul Srivastava imzalı haberde, darbe girişimi sonrasında ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerin nasıl kötüye gittiği aktarılıyor.

ABD ELÇİSİ : RUSYA'YA BİLE BUNU YAPMADIK
Haberde görüşlerine yer verilen ABD'nin eski Ankara Büyükelçilerinden James Jeffrey, Türkiye'ye yönelik vize durdurma kararını "Rusya'da bile atmadığımız çok alışılmadık bir adım bu" diye yorumladı.

ÇÖZÜMÜ ERDOĞAN VE TRUMP'TA
James Jeffrey,  "Hiçbir Amerikan yönetimi, karşısındaki ülke ne kadar önemli olursa olsun böyle bir baskı altına alınmaya izin vermez. Bu, Türk sistemi içinde ABD'yi bilerek hedef alan unsurlarla ilgili bir anlaşmazlık. Ve bu Erdoğan ve Trump seviyesinde çözümlenmeli" dedi.

ABD ÖZEL SOHBETLERDE ERDOĞAN'A KIZGIN

ABD basını vize krizi için bunu yazdı : Türkiye'ye sıradışı azar!

Financial Times'daki haber şöyle devam ediyor; "ABD'li yetkililer bir süredir özel sohbetlerde Erdoğan'ın davranışına kızıyordu, ancak terörle mücadele gibi konularda bu güçlü liderle ilişkiye devam ediyordu. ABD Başkanı Donald Trump geçen ay 'Erdoğan'ın dostu olduğunu' söylemişti. Ancak Washington'ın Türkiye'nin davranışı karşısında sabrı tükeniyor gibi görünüyor".

BÖYLESİ DAHA ÖNCE HİÇ GÖRÜLMEDİ
Haberde yorumuna yer verilen Türkiye'nin eski AB Büyükelçisi Selim Kuneralp de "Bu daha önce hiç görülmemiş bir şey. Bir Türk diplomatı olarak hizmet verdiğim onyıllar boyunca bir ülkenin Türkiye'ye vize yasağı koyduğunu hatırlamıyorum. Bu durumun hemen sakinleştirilmesi gerekiyor. Ancak Erdoğan gerilimi azaltmaya alışık bir lider değil, en azından hemen" diyor.

BAŞYAZIDAKİ DİKKAT ÇEKEN SATIRLAR
Vize krizine başyazılarından birinde de yer veren Financial Times, şu dikkat çeken yorumu yayınladı:

"Uzun zamandır süren ABD-Türkiye ittifakı ağır bir gerilim altında. Ancak bu son gerilimin artmasına izin verirlerse ki Türkiye'nin misillemesi bunun mümkün olduğunu gösterdi, her iki tarafın kaybedecek çok şeyi var.

TÜRKİYE BATIDA DEMİRLEDİĞİ YERDEN SÜRÜKLENİYOR
Vizelerin askıya alınması sorun yaratacak ve tam da bu yüzden çabuk bir çözüm bulmak herkesin yararına. Bu tartışma geçse de, Türkiye ve NATO müttefikleri arasında giderek artan sürtüşme, özellikle de ABD'nin uluslararası liderlikten çekilmesi ve Rusya'nın Avrasya tutkuları bağlamında tehlikeli. Türkiye son yıllarda Batı'da demirlediği yerlerinden sürükleniyor. AB'yle ilişkileri çok yıpranmış durumda. Bu ne kadar uzun sürerse, sürüklenişin kalıcı olma riski daha da büyür."

Vize almak için gelenlere bu yazı veriliyor

Vize yasağı başladı! En çok kimleri etkileyecek