BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  GÜNCEL

ABD Büyükelçisi'nden flaş YPG açıklaması

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Suriye'de görev yapan bazı Amerikan askerlerinin YPG armasıyla görüntülenmesine ilişkin bir değerlendirme yaptı.  

Abone ol

ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Suriye'de ABD askerlerinin YPG armalı üniforma giymelerine yönelik bir açıklama yaptı.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere gittiği Şanlıurfa'da konuşan Bass, şunları söyledi:

"(Söz konusu gruplara) Danışmanlık yapan, YPG ile ilişkili bazı Suriyeli Kürt gruplara ait simgeleri kullanan birkaç ABD askerinin durumunun son birkaç gündür çok konuşulduğunu biliyorum. Pentagon Sözcüsü'nün de bildirdiği gibi bu kişisel hareketler izin alınmadan yapılmıştır ve düzeltilmişlerdir. Bu, IŞİD'e karşı yürütülen savaşta Amerika'nın bir politika seçimini yansıtmamaktadır."

YPG'NİN TEK GÜÇ OLMASI

Bir gazetecinin "Suriye'nin kuzeyinde YPG'nin ilerleyişi devam ediyor. ABD de IŞİD'e karşı onlara destek veriyor. Bu konuda ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde biraz gerileme hissediliyor. Tek güç olarak YPG'nin orada ilerleyişini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Bass, şu yanıtı verdi:

"Türkiye'deki birkaç kişi tarafından öne sürülen bazı düşünceleri düzeltmeme burada fırsat verdiğiniz için teşekkür ederim. İlk olarak IŞİD'in hepimize karşı yönelttiği sorun karşısında ABD çok endişelidir. Dolayısıyla Türkiye'nin çok önemli bir mensubu olduğu tüm koalisyon ortaklarımızla, IŞİD ile mücadele etmek, sahip olduğu alanı azaltmak,Türkiye sınırından uzaklaştırmak için uğraşıyoruz. ABD, IŞİD'e karşı olan birçok grubu destekliyor Suriye savaşında. Desteklediğimiz en önemli grup, Suriye Arap Koalisyonu adı altında savaşan bir grup Suriyeli Arap savaşçıdır. Bunlara, IŞİD'e karşı olan savaşlarında onlara özel ekipmanlar sağlıyoruz."

"TÜRK ORDUSUYLA ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

IŞİD ile mücadelede Türkiye ile çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Bass, "Türkiye'nin Suriye sınırı boyunca IŞİD ile savaşan söz konusu grupları desteklemek için, birlikte yürütebileceğimiz en iyi plan ve operasyonları bulmak amacıyla Türk hükümeti ve Türk ordusuyla çok yakından çalışmaya devam ediyoruz. Böylece Kilis'e, çevresindeki bölgelere ve Türkiye içindeki diğer topluluklara yönelik bu tehdidi ortadan kaldırabiliriz" diye konuştu.

"PKK'YA SİLAH BIRAK ÇAĞRISI"

Bass, PKK'ya da silah bırakma çağrısı yaparak şunları dile getirdi:

"Güneydoğu'daki çatışma ortamı çok uzun süredir devam ediyor. Bu şiddetin kesinlikle durması gerekiyor. Bunun ilk ve en önemli adımı da PKK'nın şiddete son verip silahlarını bırakmasıdır. Gelecekte herkesin huzur ve barış içerisinde yaşayacağı bir ortam yaratmak için müzakere masasına oturup barışçıl bir çözümü konuşmaları için PKK'ya silahlarını bırakmaları için çağrı yapmaya devam ediyoruz."