BIST 9.722
DOLAR 32,57
EURO 34,93
ALTIN 2.425,80
HABER /  EKONOMİ

ABD borsasının hamlesiyle değeri tavan yaptı

ABD'li finans devi CME Group, sanal para birimi Bitcoin'in vadeli işlem sözleşmelerine başlanmasının planlandığını duyurdu.

Abone ol

Dünyanın en büyük vadeli işlemler ve opsiyon borsası işletmecisi CME Group'tan yapılan açıklamada, bu yılın dördüncü çeyreğinde Bitcoin'in vadeli işlemlerine başlanmasının planlandığı belirtilerek, gerekli düzenleyici kurumların onayının beklendiği bildirildi. Öte yandan doların son dönemdeki seyri yeni rekorların kırılıp kırılmayacağı endişesini de beraberinde getirdi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen CME Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Terry Duffy, "Gelişen kripto para piyasalarında artan müşteri ilgisi göz önüne alındığında, Bitcoin vadeli sözleşmelerini uygulamaya sunma kararı aldık." ifadelerini kullandı.

TÜM ZAMANLARIN EN YÜKSEK SEVİYESİ

Açıklamanın ardından, Bitcoin'in değeri yüzde 5'e yakın değer kazanarak 6 bin 420 dolara kadar tırmandı ve tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Sanal para biriminin değeri ekim ayının başından itibaren yüzde 48 artış gösterirken, bu senenin başından itibaren de yüzde 560 değer kazandı.

Uzmanlar, ABD'de düzenleyici kurumların Bitcoin vadeli işlemlerine fazla müdahale etmeyeceğine inandıklarını belirtirken, bu kurumların "bekle ve gör" bakış açısı içerisinde Bitcoin vadeli sözleşmelerini ilk başta yakından takip edeceklerini ve piyasalara etkilerini inceleyeceklerini ifade etti.

DOLAR YENİ REKORLARA KOŞAR MI?

Güne düşüşle başlayan ve ilk işlemlerde 3.77 seviyelerinde bulunan dolar/TL, öğle saatlerine doğru yukarı doğru hareketlendi.

3.81 seviyesinin üzerine çıkan kur, 3.8144'ü gördü. Kurda işlemler kapanışa doğru 3.8090 seviyesinden gerçekleşti. Euro ise 4.4270 TL'den alıcı buldu. 

Haftanın ilk işlem gününe düşüşle başlayarak 3.7660 seviyesine kadar gerileyen dolar/TL, dünü 3.78'den tamamlamıştı.

Analistler, teknik açıdan dolar/TL'de 3.75 ve 3.70 seviyelerinin destek, 3.85 seviyesinin ise direnç konumunda bulunduğunu dile getirdi.