BIST 9.638
DOLAR 32,50
EURO 34,63
ALTIN 2.480,12
HABER /  DÜNYA

ABD borsaları dibe vurdu

Kredi ve mortgage ABD borsasını yerle bir etti. Borsadaki kayıp bir çok ülkeyi etkiledi.

Abone ol

ABD borsalarında tedirginlik bir türlü durulmuyor. Kredi ve mortgage piyasasına ilişkin endişelerle borsalar art arda beşinci gün de düşerken, Dow Jones yüzde 1.3 kayıpla 12 bin 861 puana geriledi ve son dört ayın dibine indi.

ABD'deki kayıplar Latin Amerika ve Asya borsalarında da kendisini hissettirdi. Brezilya ve Arjantin gibi ülke borsalarında hızlı düşüşler izlenirken, Japonya'da Nikkei endeksi de yüzde 2.2 değer yitirdi. Nikkei gün içinde 2006 Kasım'dan bu yana ilk kez 16 bin seviyesinin altını gördü.

Piyasalardaki hareketi değerlendiren uzmanlar, ABD'nin bir numaralı mortgage kredi sağlayıcısı Countrywide Financial şirketinin hisselerinin notunun düşürülmesinin ve şirketin para toplamakta zorluk yaşadığı yönündeki söylentilerin düşüşte etkili olduğunu belirtiyor. ABD'de bundan sonraki yönü kredi piyasasına ilişkin gelişmeler belirlemeye devam edecek. Ancak uzmanların genel düşüncesi, yaşanan dalgalanmanın çok kısa sürede bitmeyeceği yönünde.

Öte yandan ABD Hazine Bakanı Henry Paulson, dün yaptığı açıklamada, global piyasalardaki dalgalanmanın büyümeye zarar vereceğini, ancak finansal sistemin ve ekonominin, ABD'de bir resesyona sebep olmadan bu durumla başa çıkabilecek kadar güçlü olduğunu belirtti. Paulson, "Ekonomi ve piyasalar kayıpları hazmedecek kadar güçlü" ifadesini kullandı.