BIST 9.530
DOLAR 32,47
EURO 34,85
ALTIN 2.479,43
HABER /  DÜNYA

ABD Bağdat'a asker indirdi Irak'ta neler oluyor SON DAKİKA

Irak'ta son dakika gelişmeler yaşanıyor, IŞİD en büyük petrol rafinerisini ele geçirirken, Obama sözünü tuttu ve ABD özel harekat askeri Bağdat'a indi.

Abone ol

IRAK'taki yangın giderek büyüyor. ABD özel harekat askerleri Bağdat'a indi. ABD Başkanı Obama asker göndereceği sözünü vermişti.

ABD askerleri Irak ordusuna IŞİD ile savaşta rehberlik yapacak. IŞİD ise ilerleyişini sürdürüyor. Son olarak ülkenin en büyük petrol rafinerisinde denetimi ele geçirdi.

İşte Irak'daki son dakika gelişmeler;

SURİYE IRAK'I BOMBALADI ÇOK SAYIDA ÖLÜ VAR(SICAK GELİŞME)

İRAN'DAN ORDUYA 'HAZIR OLUN' EMRİ

ABD ASKERİ BAĞDAT'A İNDİ

İki buçuk yıl önce ülkeden çekilen ABD askerleri, bu sefer Irak ordusuna yardım etmek üzere askeri danışman olarak ülkeye gelmeye başladı. ABD Başkanı Barack Obama Irak'a 300 özel harekât askeri göndereceği sözünü vermişti.

Bu sayının hemen hemen yarısındaki askerin Bağdat'a ve çatışma yaşanan yerlerdeki cephe hatlarına gönderildiği belirtiliyor. Kalan askerlerin birkaç gün içinde gönderileceği aktarılıyor. Yaklaşık 170 asker daha gelecek.
abd-askeri̇-irakta.jpg
IRAK ASKERİNE SAVAŞMAYI ÖĞRETECEKLER

ABD Savunma Bakanlığı, 40 askerden oluşan iki birliğin savaş cephesinde Irak güçlerine yardımcı olmak amacıyla çalışmaya başladığını duyurdu. Buna ilave olarak 90 kişilik bir ekip de yeni bir ortak harkat merkezi kurmak amacıyla Bağdat'ta çalışacak. Her biri 50 askerden oluşan dört ekip daha önümüzdeki günlerde Irak'a yollanacak.

Irak yönetimi ABD'den Irak'ta militanlara karşı hava operasyonu yapmasını istemiş ancak Obama yönetimi bunu kabul etmemişti.

IŞİD'İN SON DURUMU: EN BÜYÜK HAVAALANINI KUŞATTI

ABD askeri misyonunun IŞİD ile çatışan Irak ordusuna destek vermek için çalışmalara başlamasının ardından, IŞİD ülkedeki en büyük hava üslerinden birine saldırdı.

2003’teki ABD işgalinin ardından adı ‘Anakonda Kampı’ olarak değiştirilen Bağdat'a 90 kilometre mesafadeki Balad Hava Üssü üç taraftan kuşatıldı. Militanlar hava üssüne havan toplarıyla saldırdı.

Kuşatmadaki son durum ve kaç kişinin öldüğü bilinmiyor.

bağdat-işid-son-harita.jpg
CNN International'ın yayınladığı Irak'taki durumu gösteren son harita...

EN BÜYÜK PETROL RAFİNERİSİNİ ALDI

İlerleyişini sürdüren IŞİD dün, ülkenin en büyük petrol rafinerisi Beici'yi ele geçirdiğini duyurdu.

BM AÇIKLADI : HAZİRAN AYI ÖLÜ SAYISI

Birleşmiş Milletler'in yayınladığı rapora göre ülkedeki çatışmalarda Haziran ayında en az 1075 kişi öldü. Raporda, ölenlerin büyük bölümünün siviller olduğu belirtiliyor.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BÖLGEDE

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, dün Erbil'de Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi liderleriyle bir araya geldi.

Kerry,  soruna askeri bir çözüm bulunamayacağını belirterek, IŞİD militanlarının ele geçirdiği bölgelerde halkın desteğini alacak yeni bir hükümet kurulması gerektiğini vurguladı.

Kerry BBC'ye açıklamasında "Bölgedeki tüm ülkelerin IŞİD'e karşı bir araya gelmeleri gerekir. Çünkü bir terör örgütünün toprak ele geçirip, hükümetlerin meşruiyetine meydan okuması kabul edilemez" dedi.

ABD ASKERİ HAREKAT YAPACAK MI?

John Kerry, askeri operasyona ilişkin bir soru üzerine Kürt liderlerin soruna askeri bir çözüm olmadığı konusunda hemfikir olduğunu söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, "Askeri harekat olabilir ama bugün IŞİD'in olduğu yerlerde halkı güçlendirecek bir siyasi bir çözüme ihtiyaç var. Tek başına harekat sonucu değiştirmez. Kapsamlı bir stratejiye ihtiyaç var. Ki bu da temelde siyasi bir stratejidir"diye konuştu.

PEŞMERGEYE BOMBALI SALDIRI

Irak'ın Suriye sınırında bulunan Rabia kasabasında bir bombalı saldırı meydana geldi. Saldırı sonucu dört peşmerge hayatını kaybederken bir peşmerge de yaralandı.

Saldırıyı henüz üstlenen olmadı ancak bölgede peşmerge ve IŞİD sık sık çatışıyor.