BIST 9.525
DOLAR 32,67
EURO 34,92
ALTIN 2.523,48
HABER /  GÜNCEL

ABD askeri aşureyi keşfetti: Hz. Nuh'un pudingi

İncirlik'te ABD askerleri, Türk personelin ikram etmesi üzerine aşureyi keşfetti.

Abone ol

Adana İncirlik'teki 10. Tanker Üs Komutanlığı'nda konuşlu Amerikan Hava Kuvvetleri 39. Kanat Komutanlığı askeri, Türk personelce ikram edilen aşureyle ilgili merakını, üssün internet sitesine konulan bilgi sayesinde giderdi.

Komutanlıkta görevli Amerikalı asker, üssün resmi internet sitesinde yer alan ve üs çalışanlarının Türkiye'deki örf, adet, yaşam biçimi hakkında soru sorabildiği forum bölümüne, "Beraber çalıştığımız Türk arkadaşlar, öğlen yemeğinde, daha önce hiç görmediğim bir tatlı ikram etti. İçinde bir sürü meyve ve baharat vardı. Bu nedir?" yazdı.

Üssün halkla ilişkiler uzmanı Mehmet Birbiri, soruya cevaben, söz konusu tatlının "aşure" olduğunu ve binlerce yıl öncesine dayandığının rivayet edildiğini belirtti.

Birbiri, aşure geleneğinin, Türkiye'nin kültürel mirası ve zenginliğinin en önemli göstergelerinden olduğuna dikkat çekerek, bu yiyeceğin, ilk olarak Hz. Nuh zamanında pişirildiğine inanıldığını aktardı.

HZ. NUH'UN PUDİNGİ

Aşureyi, "Hz. Nuh'un pudingi" olarak tanımlayan Birbiri, "Hz. Nuh ve beraberindekiler, büyük tufanın ardından 40 gün gemideki yiyeceklerin tamamına yakınını tüketti. Hz. Nuh bunun üzerine, kalan yiyeceklerin bir kazana atılarak kaynatılmasını istediği ve aşurenin böyle ortaya çıktığı anlatılır. Hz. Nuh'un gemisinin, Muharrem ayının 10. gününde karaya çıktığına inanılır ve her yıl bu ayda aşure pişirilir" ifadelerine yer verdi.

Birbiri, aşurenin yapılışıyla ilgili de bilgi verdi.