BIST 9.693
DOLAR 32,50
EURO 34,69
ALTIN 2.499,53
HABER /  DÜNYA

ABD açıkladı: Binlerce insanı öldürdü ve fırınlarda yaktı

ABD Dışişleri Bakanlığı, Beşşar Esed rejiminin Suriye'de Saydnaya Hapishanesinde binlerce insanı öldürdüğü ve cesetlerini fırınlarda yaktığını açıklandı.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanlığı, Esad rejiminin, başkent Şam'a 45 dakika uzaklıktaki bir askeri cezaevine krematoryum inşa ettiğini öne sürdü.

Geçici olarak ABD Dışişleri Bakan Yardımcılığı görevini yürüten Stuart Jones, "Sednaya cezaevinde gerçekleştirilen toplu cinayetlerin boyutunun gizlenmesi için bu krematoryumun inşa edildiğine inanıyoruz" dedi.

Krematoryumun bulunduğu binaya ait olduğu iddia edilen uydu fotoğraflarını yayınlayan ABD Dışişleri Bakanlığı, söz konusu hapishanede günde yaklaşık 50 mahkûmun asıldığını ve bu kişilerin çoğunun krematoryumda yakıldığını düşündüklerini açıkladı.

2013 yılından bu yana çekilen görüntülerin yer aldığı fotoğraflardan Ocak 2015 tarihli olanında, binanın çatısındaki belli bir bölgedeki karın erimiş olduğu görülüyor.

Uluslararası Af Örgütü'nün Şubat ayındaki raporunda, Sednaya askeri cezaevinde haftada 20 ila 50 arasında insanın asıldığı belirtilirken; son dört yıl içinde de 5 bin ila 13 bin arasında kişinin infaz edildiği bildirilmişti.

ABD, ASTANA ANLAŞMASINA ŞÜPHEYLE BAKIYOR

ABD'nin Yakın Doğu ile ilişkilerinden sorumlu dışişleri bakan yardımcılığı görevini vekâleten yürüten Jones; Washington'ın, Astana'da Türkiye, Rusya ve İran arasında imzalanan çatışmasızlık bölgesi anlaşmasına "şüpheyle bakması için de gerekçesi olduğunu" sözlerine ekledi.

Jones, "Geçmişteki ateşkes anlaşmalarında yaşanan başarısızlıklar ışığında, şüpheci olmamız için neden var... (Esad) rejimi sivillere ve muhalif güçlere yönelik tüm saldırılarını durdurmalı. Rusya da rejimin buna riayet etmesi için sorumluluk almalı" dedi.