BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,06
HABER /  GÜNCEL

ABD: Irak'taki klor gazı iddialarını inceliyoruz

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD'in Irak'ta klor gazı kullanarak saldırılar düzenlediği yönündeki iddiaların incelendiğini ifade etti ve "Bunlar çok hassas iddialar henüz doğrulanmış bir şey yok" dedi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Irak'ta klor gazı kullanarak saldırılar düzenlediği yönündeki iddiaların incelendiğini ifade etti ve "Bunlar çok hassas iddialar, henüz doğrulanmış bir şey yok" dedi.

Washington Post gazetesinde yer alan bir haberde, IŞİD'in geçen ay Irak güvenlik güçleriyle çatışırken klor gazı kullandığı ve bu saldırı sonucunda 11 Irak polisinin vücudunda kabartılar oluştuğu iddia edilmişti.

Aynı haberde "Gazdan etkilenen Iraklı polislerde kusma, baş dönmesi ve nefes darlığı tespit edildi" deniyordu.

Güney Kore'de temaslarda bulunan John Kerry gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Şu anda bu iddiaları doğrulayabilecek noktada değiliz. Bunlar çok ciddi iddialar. Herhangi bir kimyasalın savaşta kullanılması uluslararası hukukun açık ihlâli olur. Sadece bu iddiaların ortaya atılıyor olması dahi koalisyonun ne kadar önemli bir görev üstlendiğini gösteriyor" diye konuştu.

Fransız haber ajansı AFP'ye bilgi veren ABD'li bir diplomat ise, klor gazı iddialarının doğru çıkması durumunda dahi koalisyon güçlerinin çatı stratejisinde bir değişiklik olmayacağını söyledi.

Klor gazı nedir?

  • Klor, diğer kimyasal silahların üretiminde kullanılan maddeler gibi yasaklı bir ürün değil.
  • Boğucu gazlar sınıfında sayılıyor. Aşırı derecede klor gazı solunması halinde akciğerlerde yanıklar oluşabiliyor.
  • Hardal gazı gibi sinir gazları sınıfındaki kimyasal silahlar kadar ölümcül değil.
  • Klor gazından ölüm için kişinin akciğerlerinin yüzde 50 oranında yanmış olması gerekiyor.
  • Uluslararası Kimyasal Silahlar Sözleşmesi uyarınca 'kimyasal silah' olarak sınıflandırılmıyor.