BIST 9.684
DOLAR 32,59
EURO 34,87
ALTIN 2.500,44
HABER /  DÜNYA

ABD 1.4 trilyon dolar ticaret fazlası veriyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın rakamlarına göre ABD küresel ticarette her yıl 811 milyar dolarlık açık veriyor. Ancak sadece mal satışının dahil olduğu bu hesaba servis ve hizmetler de eklendiğinde ticaret açığı bir kenara ABD 1.4 trilyon dolar ticaret fazlası veriyor

Abone ol

ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşları söylentisi karşılıklı kesilen ve uygulamaya alınan ek gümrük vergileriyle gerçeğe dönüştü. ABD 200 milyar dolar değerinde ve en az 1300 kalemden oluşan Çin merkezli ihraç ürünlerine ek vergi getirdi ve 200 milyar dolarlık ek bir paket üzerinde daha çalıştığını duyurdu. Çin ise ABD’nin her ek vergi önlemine karşılık kendi ek ceza vergilerini duyurdu. Geçen cuma ise Avrupa Birliği (AB) ABD’nin Avrupa’dan gelen çelik ve alüminyum ithalatına getirdiği ve 1 Haziran’dan itibaren de uygulamaya aldığı ek gümrük vergisine cevap olarak kendi karşı vergileriyle yanıt verdi. Böylece tüm dünyanın korktuğu ticaret savaşları resmen başlamış oldu. Savaşın çıkma nedeni ise ABD Başkanı’nın küresel ticarette ülkesine haksızlık yapıldığı düşüncesi. Ancak araştırmalar konunun pek de ABD başkanının tarif ettiği gibi olmadığını gösteriyor.

ÇİN VE AB HEDEFTE

ABD Başkanı Donald Trump’a göre ABD dış ticarette dünyaya her yıl 811 milyar dolarlık açık veriyor. Washington bu açığın 375 milyar dolarlık kısmını Çin’e karşı verirken 151 milyar dolarlık bölümünü de yakın müttefikleri AB’ye karşı veriyor. Trump bu açıkları kapamak için Çin, AB ve NAFTA üyesi serbest ticaret ortaklarına (Kanada, Meksika) yönelik ek gümrük vergileri getirdi. ABD özellikle Çin’e getirdiği ve 1300 kalem ürünü kapsayan ek vergiler üzerinden yılda 10 milyar dolara yakın gelir hedefliyor. Peki ABD bu taleplerinde haklı mı? Washington gerçekten de Başkan Trump’ın ifadesiyle ticaret ortakları tarafından küresel çapta ‘kazıklanıyor’ mu?

DİJİTAL EKONOMİ FARKI

Alman Deutsche Bank’ın yaptığı bir araştırmaya göre dış ticaret hesabı sadece ‘mal’ satışları üzerinden hesaplandığında Trump tezinde haklı görünüyor. Ancak dış ticarette hesaba servis ve hizmetler de eklendiğinde tablo tamamen değişiyor. Buna göre servis başlığı altında Google, Facebook, Amazon ve Twitter başta olmak üzere dijital dünyada elde edilen tüm gelirler hesaba ekleniyor. Hizmet konusunda ise başta Wall Street bankaları olmak üzere ABD’li finans kuruluşlarının dünyanın geri kalan bölgelerinde sundukları danışmanlık hizmetleri ve elde ettikleri gelirler anlaşılıyor. Bu iki başlık Trump’ın 811 milyar dolarlık dış ticaret açığı hesabında yer almıyor.

ÇİN’İN ABD’YE KARŞI TİCARET AÇIĞI 20 MİLYAR DOLAR

Hizmet ve servisler hesaba eklendiğinde Çin’in ABD’ye yönelik 375 milyar dolarlık yıllık dış ticaret fazlası ortadan kalkarak 20 milyar dolarlık ABD ticaret fazlasına dönüşüyor. Aynı hesap sonucu AB’nin ABD’ye karşı mal satışından elde ettiği 151 milyar dolarlık ticaret fazlası da 14.2 milyar dolarlık ticaret açığı oluyor. ABD’nin 811 milyar dolarlık toplam dış ticaret açığı ise 1.4 trilyon dolarlık ABD’nin lehine ticaret fazlasına dönüşüyor.