BIST 9.717
DOLAR 32,49
EURO 34,98
ALTIN 2.433,71
HABER /  POLİTİKA

Abbott'tan Türk ekonomisine övgü!

Avusturalya Başbakanı Tony Abbott, Çanakkale'de düzenlenecek törenler için Türkiye'ye geldi.

Abone ol

Türkiye ile Avusturalya, terörle mücadele ve teröristlere finansal destek sağlanmasının engellenmesi amacıyla ortak bir bildiri yayımladı. Başbakan Davutoğlu ve Avusturalya Başbakanı Tony Abbott'ın Çankaya Köşkü'ndeki görüşmesine, konuk başbakanın Türkiye ile ilgili sözleri damga vurdu. Başbakan Abbott, Türkiye'nin ekonomi politikasını yakından izlediklerini söyleyerek, dünyanın pek çok ülkesinin Türkiye'yi gıbta ile izlediğini ifade etti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Avustralya Başbakanı Tony Abbott'ın imza attığı ortak bildiride, terörizmle mücadeleye, teröristlere finansal destek sağlanmasının engellenmesine ve yabancı savaşçılardan kaynaklanan tehdidin azaltılmasına yönelik ikili işbirliğinin güçlendirilmesi hususunda mutabık kalındığı belirtildi.

DAEŞ KONUSUNDA MUTABAKAT 
 
Davutoğlu ile Abbott'ın düzenlediği ortak basın toplantısının ardından yayınlanan ortak bildiride, Türkiye'nin DAEŞ'e karşı yürütülen mücadelenin ön saflarında yer aldığı ve bu çabalarda çok önemli bir rol üstlendiği vurgulanarak, "Avustralya, Türkiye'nin sınır kontrollerini artırımı ve bilgi paylaşımı yoluyla Türkiye sınırları üzerinden DAEŞ'e katılmayı amaçlayan şahısların engellenmesi konusundaki çabalarını takdirle karşılamaktadır" ifadeleri kullanıldı.
 
İki tarafın resmi görüşmelerinde terörizmle mücadeleye, teröristlere finansal destek sağlanmasının engellenmesine ve yabancı savaşçılardan kaynaklanan tehdidin azaltılmasına yönelik ikili işbirliğinin güçlendirilmesi hususunda mutabık kalındığı kaydedilen bildiride, her iki tarafın yabancı terörist savaşçıların çatışma bölgelerine yönelik seyahatleri öncesinde kaynak ülkelerde tespit edilmesinin ve durdurulmasının birincil öncelik taşıdığı vurgulandı.
 
Ortak bildiride, iki başbakanın ayrıca, "Karşılıklı Adli Yardımlaşma Anlaşması"nın imzalanmasına yönelik kaydedilen ilerlemeden duydukları memnuniyet dile getirilerek, "Yabancı savaşçıların iadesine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalanmasına yönelik bir çalışma başlatılması hususunda mutabık kalmışlardır" denildi.

"DÜNYA SİZE GIBTA İLE BAKIYOR"

Düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Abbott, radikal örgütlerin yayılmasını ve beyin yıkamasını da en az seviyeye indirmek ve yok etmek için de çalıştıklarını söyledi.
 
Abbott, görüşmede ekonomik konuları da konuştuklarını dile getirdi. Geçen on yıl içerisinde Türkiye'de yaşanan ekonomik büyümenin, refahın ve barışın pek çok ülke tarafından gıpta ile izlendiğini dile getiren Abbott, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri de geliştirmek istediklerini söyledi. "İş konusunda birbirimize yabancı olmamalıyız" diyen Abbott, yarın İstanbul'da yapacakları toplantılara Avustralyalı iş adamlarının da katılacağını aktardı.

ÇANAKKALE'DEKİ TÖRENLERE KATILACAK

Resmi ziyaret için Türkiye'ye gelen Avustralya Başbakanı Abbott, İstanbul'da yapılacak Barış Zirvesi'nin yanı sıra Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. Yıl Dönümü dolayısıyla düzenlenecek törenlere ve Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Anzak askerleri için düzenlenecek şafak ayinine katılacak.