BIST 9.525
DOLAR 32,53
EURO 34,76
ALTIN 2.492,39
HABER /  GÜNCEL

Aba altından sopayla faiz düşürülüyor

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Merkez Bankası’na paralel devlet suçlamasıyla aba altından sopa gösterilerek zorla faiz düşürülüyor...

Abone ol

CHP Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, "Merkez Bankası’na paralel devlet suçlamasıyla aba altından sopa gösterilerek zorla faiz düşürülüyor. Gösterge faizi göstermelik oluyor. Bu güne kadar üstünde gelişip serpildikleri kentsel rantlar daraldıkça yeni rant alanları arıyorlar” dedi.
TBMM’de basın toplantısı düzenleyen Öztrak, bölgedeki çatışmalardan bahsederek, Türkiye’nin bölgedeki her meselenin ve çatışmanın tarafı haline getirildiğini söyledi. Öztrak, "Sınırlarımızdaki gelişmeler, ticaret, ulaştırma, petrol fiyatları ve sığınmacılar nedeniyle ekonomiye doğrudan etki yaparken, risk priminde yol açtığı artışla da dolaylı etkilerde bulunuyor. Coğrafyamızın çıkardığı sorunları yönetmezsek, sorunların parçası haline gelirsek, kırılganlıklar karşısında ekonomimizin içseler dayanıklılığını arttırmaz, aksine zayıflatacak adımlar atarsak, bu milletimize açlık ve işsizlik olarak döner" ifadelerini kullandı.
Merkez Bankası’nın savaş alanına çekilmek istendiğini savunan Öztrak, "Hükümet içinde bir grup Merkez Bankası’nın araç bağımsızlığını tartışmaya açarak kural ve kurumlardan kurtulmak istiyor. Merkez Bankası sanal paralel darbe tartışmaları içine çekmekten dahi kalmıyorlar. Bu çok tehlikeli bir girişimdir. Merkez Bankası enflasyon hedefini hükümetle birlikte belirlemektedir. Sonrasında bu hedefe ulaşırken Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) kullanacağı araçları belirlemektedir serbesttir. Araç bağımsızlığı dediğimiz şey budur. TCMB son 8 yılda 6 kez enflasyon hedefini ıskalamıştır. Bunun nedenlerini banka hükümete yazdığı mektuplarda ve yayımladığı raporlarda açıklamaktadır. Bu durum hükümet temsilcisinin de bulunduğu Para Politikası Kurulu’nda da değerlendirilmektedir. Enflasyon hedefini Başkan’ın hatası nedeniyle tutturulamadığı ortaya çıkarsa Başkan’ın istifasını isteyebilir. Ancak burada hürmet için sorun olan, enflasyon hedefinin tutturulamaması değil, Merkez Bankası Başkanı’nın hedefi tutturmak için kullandığı faiz seviyesidir" diye konuştu.

"MÜDAHİL OLMAK İSTİYORLAR"
Torba yasa ile Hazine’nin dış borçlarıyla finanse edilen demir yolu yatırımlarının bütçeden kaçırılacağını ifade eden Öztrak, "Bu yatırımların idari yargının denetiminden kaçırılmasının alt yapısı hazırlanıyor. Torba Kanun’da üçüncü havalimanına yönelik getirilen bu düzenleme TBMM’de görüşülecek, bunların hiçbiri yeni fikirler değil, geçmişte denendi, sonu hüsran oldu. Kural ve kuralların zedelendiği, öngörülebilirlik ve şeffaflığın kalmadığı bir ekonomiye bu yatırımları finanse edecek uzun vadeli kaynakları gelir mi? Uzun vadeli fonlar Türkiye’ye gelmeyince bu altyapı yatırımları da yerli bankaların dışarıdan topladığı kısa vadeli borçlarda finanse edilmek zorunda. Merkez Bankası’na paralel devlet suçlamasıyla aba altından sopa gösterilir zorla faiz düşürülüyor. Gösterge faizi göstermelik oluyor. Bu güne kadar üstünde gelişip serpildikleri kentsel rantlar daraldıkça yeni rant alanları arıyorlar. Bunun için her şeye müdahil olmak istiyorlar" dedi.

AK PARTİ’NİN ÖNERDİĞİ İSİMLER
Öztrak, AK Parti’nin Soruşturma Komisyonu’na isim bildirerek, CHP üyelerine itiraz etmesine yönelik olarak, “Bu listede ihsası rey bulunmuş insanları koymuşlar. Bizimkileri titizlikle takip eden AKP, neden kendi verdiği listeye ihsası rey de bulunmuş bir takım insanları koyuyor? Bu yolsuzlukları Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce tartışılmasını istemiyorlar. Fezlekelerin milletvekillerinin eline geçmesini istemiyorlar. Çünkü fezlekelerdeki iddialar rezalet” ifadelerini kullandı.
(İHA)