BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,92
ALTIN 2.440,16
HABER /  EKONOMİ

AB vatandaşlarının 'roaming korkusu'

AB Komisyonu tarafından hazırlatılan bir çalışmaya göre, yurt dışına seyahat eden Birlik vatandaşlarının yüzde 94’ü roaming ücretleri nedeniyle cep telefonu ve internet kullanımını kısıtlıyor

Abone ol

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından hazırlatılan bir çalışma, Birlik vatandaşlarının yüzde 94’ünün kendi ülkeleri dışındaki seyahatlerde “roaming” maliyetlerinden çekindikleri için cep telefonu ve internet kullanımını belirgin şekilde kısıtladığını gösteriyor.

Çalışmaya göre, AB vatandaşlarının yüzde 47’si bir başka AB ülkesinde mobil interneti asla kullanmıyor. Elektronik postalarını kendi ülkesinde kullandığı gibi bir başka AB ülkesinde de kullananların oranı ise yüzde 10’da kalıyor. Sosyal medya kullanımı için ise bu oran yüzde 5.

Cep telefonunu kendi ülkesinde kullandığı gibi kullananların oranı ise yüzde 8’i geçmiyor. Seyahatteyken hiç telefon görüşmesi yapmayanların oranı da yüzde 30 olarak belirlenmiş.

Başka bir AB ülkesinde olunduğunda telefon konuşması yerine kısa mesajın tercih edildiğini gösteren çalışmaya göre, cep telefonlarını tamamen kapatanların oranı da yüzde 28.

AB Komisyonu’nun dijital gündemden sorumlu üyesi Neelie Kroes, bu verilerden şoke olduğunu belirterek, “bu oranların, roaming maliyetlerinin ortadan kaldırılması için başlatılan çalışmanın bitirilmesi gerektiğini gösterdiğini” söyledi.

Roaming ücretlerinin düşürülmesi yönündeki çabalarını sürdüren AB Komisyonu'nun nihai hedefi ise 2016’dan itibaren roaming ücretlerinin tamamen ortadan kaldırılması.