BIST 9.092
DOLAR 32,38
EURO 35,05
ALTIN 2.326,55
HABER /  GÜNCEL

AB liderleri Gaziantep'te Davutoğlu resti çekti

GAZİANTEP'te Suriyeli mültecileri ziyaret eden Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AB liderleri ortak basın toplantısı düzenledi.

Abone ol

GAZİANTEP'te Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve Yardımcısı Frans Timmermans ortak basın açıklaması düzenledi.

Davutoğlu açıklamasında Türklerin vizesiz Avrupa'ya girişine ilişkin, "Geri Kabul Anlaşması ancak vize muafiyetiyle birlikte uygulanır" restini çekti. 

Davutoğlu ve AB liderleri, Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde Türkiye - AB Suriyeli sığınmacılara yardım programı açılışına katılarak basın toplantısı gerçekleştirildi.

Davutoğlu'nun açıklamasından satır başları şöyle:

Üzerinde bir çok yorum yapıldı. Ama şunu ifade etmek isterim. Hem Türkiye Cumhuriyeti hükümeti adına hem de Avrupa Birliği ve Almanya adına da bizim tek bir gayemiz var. İnsani bakımdan İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük trajediye birlikte çözüm aramak. Bu mesele ne Türkiye'nin ne de Avrupa Birliğinin tek başına üstlenmesi gereken bir meseledir.

Kilis'te hayatını kaybeden vatandaşlarımıza, şehitlerimize rahmet diliyorum. Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak Türkiye'ye yönelik her türlü tehdide karşı en kararlı tutumu sergilemeye devam edeceğimizi ifade ediyorum. Gerek Suriye rejiminin baskıları, zulmü, gerekse DEAŞ, PKK, YPG diye terör örgütlerinin Türkiye'ye dönük olarak yaptığı her faaliyet mutlaka mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşılığını bulacak.

AB'nin gerekli adımları atacağına inanıyorum. Vize muafiyeti bizim için hayati bir konudur.  Herkes üzerine düşeni yapmalı.

Bugünden sonra AB taahhüt ettiği fonları harekete geçirecek. Mutabık kalınan konularda adım atılmalıdır. Eğitim konusunda AB'ye sunduğumuz projeler var. Temmuz'a kadar bir milyar euroluk proje hayata geçirilecek.

GERİ KABUL ANLAŞMASININ UYGULANMASI İÇİN...

Vize muafiyetini, Avrupa Birliği-Türkiye mutabakatının ayrılmaz, asli unsuru olarak görüyoruz. Zaten vize muafiyetiyle bu mekanizmaları uygulayacak olan Geri Kabul Anlaşması arasında da doğrudan bir ilişki var. Geri Kabul Anlaşması ancak vize muafiyeti ile birlikte uygulanır. 

Türkiye ailenin bir parçası olarak değerlendirilmeli.

Basın özgürlüğü yükselen değerdir.

"VİZE MUAFİYETİ HIZLANDIRILACAK"

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, "Vize muafiyeti konusunun hızlandırılmasını ele aldık. Kriterler yerine getirildiğinde vize konusunda adım atılacak. Türkiye, bugün tüm dünyada göçmenleri nasıl barındırmamız gerektiğine dair dünyaya örnek olacak tek ülkedir. En önde gelen ülkedir. Türkiye'ye bu konuda kimsenin ders verme durumu yoktur" açıklamasında bulundu.

"YÜKÜMLÜLÜKLERİMİZİ YERİNE GETİRECEĞİZ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Sığınmacı çocukların büyük bölümü eğitim alıyor. Mültecilerin toplum olarak kucaklandığını gördük. Yükümlülüklerimizi yerine getireceğiz" dedi.

AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Sığınmacılara eğitim vermek lazım" dedi.

SAYISAL LOTO SONUÇLARI