BIST 8.825
DOLAR 32,34
EURO 35,10
ALTIN 2.238,96
HABER /  GÜNCEL

AB Komisyonu Türkiye'ye vize kararını verdi

Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye'ye vizelerin kaldırılmasını tavsiye etti. Son dakika haberlerine göre, 72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi.

Abone ol

AVRUPA Birliği'nden vizeler için beklenen haber geldi. Avrupa Birliği Komisyonu Türkiye'ye vizelerin kaldırılmasını tavsiye etti. Son dakika haberlerine göre, 72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi.

AB Komisyonu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vize muafiyeti uygulanması konusunda tavsiye kararı aldı. Şu dakikalarda açıklanan rapor öncesinde Twitter hesabından açıklama yapan AB Komisyonu yetkilisi Vestager, vize muafiyeti konusunda tavsiye kararı aldıklarını duyurdu. AB Komisyonu, yeni Biyometrik pasaport ve parmak izi yoksa Türkiye vatandaşları yeniler gelene kadar AB'ye giremeyeceğini belirtti.

Raporun olumlu olması, Haziran ayı sonunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İngiltere ve İrlanda hariç diğer AB ülkelerine vizesiz seyahatlerinin önünün açılması anlamına geliyor.

5 KRİTER BEKLENİYOR

Türkiye'den 5 kriteri daha tamamlamasını beklediklerini söyleyen Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, "Geçtiğimiz haftalarda Türkiye önemli ilerlemeler kaydetti. Türkiye'ye yıl sonuna kadar biyometrik pasaport değişikliği için süre verilecek. Yıl sonuna kadar pasaportlar değiştirilmeli. Türkiye kriterleri zamanında tamamlayacağına söz verdi." açıklamasında bulundu.

Yerine getirilmesi gereken beş madde şöyle:

- Yolsuzluğa karşı mücadele
- Verilerin korunması
- Üye ülkelerle yasal işbirliği
- EUROPOL ile gelişmiş işbirliği
- Terörizm ile ilgili yasama ve uygulamaların gözden geçirilmesi

72 kriterle ilgili ek süre talep edilmedi. Tamamlanmayan 5 kriterin kaldığı belirtilirken, 1 Haziranda geri kabul anlaşmasının devreye girmesiyle bir kriterin daha yerine getirileceği açıklandı. Yeni biyometrik pasaport ve parmak izi yoksa yeniler gelene kadar Türk vatandaşları AB'ye giremeyecek.

ŞİMDİ NE OLACAK SÜREÇ NE?

Konu öncelikle Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler, Adalet ve İçişleri Komisyonu’nda ele alınacak. Sonra da Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda görüşülecek. Parlamentodaki üyelerinin yarısının ‘Türkler vizesiz gelsin’ demesi yeterli.

Ancak Avrupa Parlamentosu'nda vize serbestisinin gerekli durumlarda askıya alınmasını öngören bir düzenleme önerisinin gündeme gelmesi de olasılıklar arasında.

YÜZDE 55'İ EVET DERSE TÜRKİYE'YE VİZE KALKACAK

Avrupa Parlamentosu, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için vizesiz Avrupa’yı onaylarsa, konu Avrupa Konseyi’nde ele alınacak. Burada da nitelikli çoğunluk gerekiyor. Nitelikli çoğunluk oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55’nin 'evet' demesini gerektiriyor. Bu da AB’ye üye 28 ülkenin 16’sının 'evet' demesi anlamına geliyor. Ayrıca 'evet' diyecek ülkelerin nüfusunun AB toplam nüfusunun yüzde 65’ni temsil etmesi gerekiyor. Yani, ‘Vizesiz Avrupa’ sürecinde hiç bir ülkenin veto hakkı yok.

AB’nin en etkili ve en kalabalık ülkelerinden Almanya, süreci desteklediği için, Ankara, onay süreci aşamasına gelindiğinde sorun çıkmayacağını düşünüyor.

ADAY OLUNDUĞU ANDA VERİLEN BİR HAK

AB’ye vizesiz seyahat etme hakkı diğer aday ülkelere vatandaşlarına, adaylık statüsü kazandıklarında tanınan bir hak olarak uygulandı. Ancak Türkiye 1999 yılında AB’ye aday ülke kabul edilmesine rağmen, Türk vatandaşları için vize serbestisi 2013 yılında gündeme geldi.

16 Aralık 2013’te imzalanan anlaşmayla vize muafiyeti diyaloğu başlatıldı. Bu anlaşma, geri kabul süreciyle vize serbestliğinin paralel yürümesi üzerine kuruldu.

Geri kabul süreci, Avrupa’ya Türkiye üzerinden gittiği ispatlanan ancak iltica talebi kabul görmemiş üçüncü ülke vatandaşlarının kendi ülkelerine geri gönderilmek üzere Türkiye’ye iadesini öngörüyor.

Vizesiz Avrupa sürecinde sorun çıkması durumunda Türkiye’nin geri kabul anlaşmasını feshetme hakkı da bulunuyor.

Süreç hızlandırılmıştı

2013’te başlayan sürecin 2016 Ekim ayında tamamlanması öngörülüyordu. Süreç başladığında Suriyeli göçmenler sorunu henüz Avrupa’yı rahatsız edecek düzeyde değildi. 2015 yılında yaklaşık bir milyon Suriyeli göçmenin Avrupa’ya geçmesinden sonra AB, Türkiye ile yürüttüğü süreci hızlandırmaya karar verdi ve vize serbestisinin eğer yükümlülükler tamamlanırsa 2016 yaz aylarında uygulamaya konulmasına karar verildi.

Vizesiz seyahat için gerekli 72 kriterin kısa sürede tamamlanması için Ankara fazla mesai yaptı. Raporun açıklanmasına saatler kala bile bu çalışmalar devam etti.  TBMM kriterlerden birini daha geçirmek için Salı gecesi yeni bir yasa kabul etti. Yasa, AB’de izinsiz ikamet kişilerin geri kabulünü düzenlemek üzere ortak komite kurulmasını öngörüyor.

Kriterler son anda

Vizesiz Avrupa için gerekli olan 72 kriterden biri de kolluk görevlilerinin işledikleri iddia edilen suçlar ve disiplin cezası gerektiren eylem ve davranışlarıyla ilgili kolluk Gözetim Komisyonu kurulmasıydı. AB, bu konuya özel önem veriyordu.

Konuyla ilgili yasa da AB raporunun açıklanmasına saatler kala TBMM’de kabul edildi ama henüz Cumhurbaşkanı onayını alıp, resmi gazetede yayınlanmadı. AB raporunun bu gibi eksikliklere de dikkat çekeceği beklentiler arasında.

Ayrıca bugün yayınlanacak olan raporda yine kriterlerden biri olan ama dağıtımına başlanmamış olan, parmak izi bilgisinin de yer aldığı biyometrik pasaportların çıkarılması ve AB vatandaşlarının kimlik bilgilerinin korunması gibi konularda adım atmasının istenmesi gibi başka bazı konuların da altının çizilmesi bekleniyor.

AB, Davutoğlu’nu aradı

Raporun açıklanmasına saatler kala yaşanan başka bir gelişmede AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker’in, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu aramasıydı.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre görüşmede, Ege Denizi’nde yasadışı göç rakamlarında kaydedilen ciddi düşüşün yanı sıra vize serbestisi  süreçte gelinen aşama da ele aldı.

HANGİ ÜLKELERE VİZESİZ GİDEBİLECEĞİZ?

Eğer vizelere kalkarsa Türk vatandaşları, haziran ayı sonu gibi Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'a giderken vize almaya ihtiyaç duymayacak.

Bunlara ek olarak, şehir devletleri olan Monako, San Marino ve Vatikan'a da gidilebilecek. Türk vatandaşları turistlik ve ziyaret amaçlı seyahatlerinde bu ülkelerde 180 güne kadar kalabilecek.

Schengen üyesi olmadıkları için İngiltere ve İrlanda için vize uygulaması sürecek.