BIST 9.525
DOLAR 32,60
EURO 34,78
ALTIN 2.497,40
HABER /  GÜNCEL

AB ile vize muafiyeti görüşmeleri kilitlendi!

Avrupa Birliği-AB Bakanı Volkan Bozkır, AB ile Türkiye arasında devam eden vize muafiyeti görüşmelerinin kilitlendiğini açıkladı.

Abone ol

AB ile vize muafiyeti konusunda yaşanan anlaşmazlığa yönelik açıklama yapan Bakan Bozkır, "Konu kilitlenmiş vaziyette" dedi ve ekledi: Çok umutlu olduğumu söyleyemiyorum.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Belçika'da, AB yetkilileriyle temasları sonrası basın toplantısı düzenledi.

Bozkır'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Bu konuya açıklık getirilmemesi biçok yanlış anlamayla birlikte sürecin ilerletilemeyecek bir şekilde bir tepkiyle karşılaştı. Bu bizim için kabul edilebilir bir durum değildir. Parlamentonun kurallarında bunu durdurma hakkı hukuki yoktur. Bunun komisyona havale edilmesi ve oradan devam edilmesi gerekirdi.

İSTİŞARE YAPILMASI HALİNDE ÇÖZÜLEBİLİR

Bu noktada parlamentoda konu kilitlenmiş vaziyettedir. Bunun çözümü de komisyona düşmektedir. Parlamentoda yaptığım görüşmelerden edindiğim intiba budur. Bugünkü görüşmelerimizde bu sürecin tıkandığı noktanın aşılması için konunun tekrar komisyonda değerlendirilmesi, Türkiye ile yeni bir istişarenin başlatılması, bu 5 kriterin aşılması konusunda bir istişare yapılmasıyla çözülebilecek bir noktadayız. 

Ancak bugünkü temaslarım konusunda da maalesef çok umutlu olduğumu söyleyemiyorum. Böyle bir mekanizmayı başlatmak durumda dahi olmadıklarını ifade ettiler. Komisyonun önümüzdeki dönemde olumlu bir yaklaşımda olmayacağı şeklinde yorumlanabilir. 

Biz kararlı bir şekilde sürecin sürdürülmesi ve olumlu adımlar atılması konusunda gayretimizi sürdüreceğiz. Türkiye'ye döndüğümde yeni bir değerlendirme yapacağız. Bu 5 beklentiyle ilgili Türkiye'de istişare yapacağız. Türkiye'de bu kadar çok şehit verdiğimiz bir ortamda terörle mücadele kanunundaki bir değişiklik siyasetin konusu olamaz. 

FAZLA ZAMAN KALMADI

Bunun karşılıklı anlayışla çözülmesi lazım. Bunu daha önce dile getirmemiş komisyonun da bu süreçte Türkiye'ye yardımcı olması gereklidir. Bunun kesin bir şekilde söz konusu olmayacağını ifade ettik. Sürecin haziran sonuna kadar bitmesi için önümüzde fazla zaman kalmadı.

Komisyonun yeni bir karar vermesi elzemdir. Bir kararlılığımızı sürdürme arzusu içindeyiz. Ama içinde bulunduğumuz noktanın ne kadar kritik olduğunu da AB mekanizmaları tarafından bilinmesini istiyoruz."