BIST 9.724
DOLAR 32,53
EURO 34,95
ALTIN 2.431,31
HABER /  GÜNCEL

AB ile ABD arasında veri paylaşımı tehlikede

Avrupa Adalet Divanı binlerce şirketin Avrupa Birliği'nden ABD'ye veri transferi yapmasına olanak sağlayan sistemin geçersiz olduğuna hükmetti.

Abone ol

Avrupa Adalet Divanı, binlerce şirketin Avrupa Birliği'nden ABD'ye veri transferi yapmasına olanak sağlayan sistemin geçersiz olduğuna hükmetti.

ABD ile Avrupa Birliği arasında şirketlerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla 15 yıl önce varılmış olan Safe Harbour İlkeleri'nin sonu olabilecek bu karar, 2013'de ABD'nin yaygın şekilde özel bilgileri izlediğinin ortaya çıkarılması ardından geldi.

Safe Harbour İlkeleri olmaksızın, özel bilgilerin aktarılması yasak veya çok daha pahalı ve zaman alan yollarla gerçekleşebiliyor. AB yasaları, ABD gibi, özel hayatın gizliliğine ilişkin standartların çok daha gevşek olduğu ülkelerle veri paylaşımını engelliyor.

Reuters'ın haberine göre Avrupa Adalet Divanı, Amerikan şirketlerinin, ulusal güvenlik, kamunun çıkarı ve yasal gereklilikler söz konusu olduğunda Safe Harbour İlkeleri'nde yer alan mahremiyet önlemlerini rahatça çiğnediklerini kaydetti.

Amerikan Ulusal Güvenlik Dairesi görevlisi Edward Snowden'ın Amerikan yetkililerinin Apple, Facebook ve Google gibi dev teknoloji şirketlerinden doğrudan özel bilgiler toplamış olduğunu açıklamasının ardından, Avusturyalı hukuk öğrencisi Max Schrems özel bilgilerin ABD'ye aktarılmasını önlemek amacıyla yasal girişim başlatmıştı.

Avusturya vatandaşının hukuk mücadelesi

Schrems, Amerika'da başka çevrelerin eline geçebileceği için, Facebook'un Avrupalı kullanıcılarının bilgilerini ABD'deki bilgisayar ağına aktarmasına karşı çıkmıştı. Facebook'un Avrupa merkezi de İrlanda'da olduğu için İrlanda Veri Koruma Yetkilisine şikayette bulunmuştu.

Dava sonunda Lüksemburg'daki Avrupa Adalet Divanı'na dek ulaştı ve Divan'a, ulusal veri koruma dairelerinin Amerika'daki mahremiyet uygulamalarından kaygı duyulduğunda Safe Harbour İlkeleri'ni tek yanlı olarak iptal etme hakkına sahip olup olmadıkları soruldu.

Kararın uzun erimde Avrupa'dan ABD'ye veri aktarımı konusunda Safe Harbour'a bel bağlamış olan pek çok şirket açısından olumsuz etkileri olacağı belirtiliyor.