BIST 9.525
DOLAR 32,63
EURO 34,84
ALTIN 2.503,13
HABER /  GÜNCEL

AB için yeni biyometrik pasaportlar ne zaman verilecek?

AB ülkelerine vizesiz giriş için biyometrik pasaport sahibi olmak şart. Peki yeni pasaportlar ne zaman dağıtılacak biyometrik pasaport ücreti ne kadar?

Abone ol

AB için gereken biyometrik pasaportlar 1 Haziren 2016 tarihinden itibaren dağıtılacak. Biyometrik pasaportlar için de ücret ödeyeceğiz. Üncak süresi olanlar harç ücreti vermeyip sadece cüzdan parası ödeyecek.

AB'nin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına vizelerin kaldırılması için aldığı tavsiye kararının ardından Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve AB Bakanı Volkan Bozkır, ortak bir basın toplantısı düzenledi.

AB'nin tavsiye kararına göre, vize serbestisi için AB standartlarındaki biyometrik pasaport gerekiyor. AB Komisyonu, biyometrik pasaportlar için Türkiye'ye yıl sonuna kadar süre veriyor.

BİYOMETRİK PASAPORTLAR 1 HAZİRAN 2016 TARİHİNDE

Çavuşoğlu, "1 Haziran'dan itibaren pasaportlara parmak izi eklenecek. Vatandaşlarımıza yeni pasaportlar vermeye başlayacağız. Talebin karşılanmasında bir sıkıntımız yok. Parmak izlerinin yükleneceği çipli pasaportlar konusunda arkadaşlarımız hazırlıklı" dedi. 

ÇİPLİ BİYOMETRİK PASAPORT ÜCRETİ

Çavuşoğlu pasaportlara cüzdan bedeli ödeneceğini söyledi, "Hükümetimiz aksi yönde bir düzenleme yapmazsa pasaportlara ödenecek ücret bellidir" ifadelerini kullandı.

Biyometrik pasaportlar için cüzdan parası ise öyle cüzi bir rakam değil. 138 lira biyometrik pasaport parası ödemek zorundayız. Bu ücrette bir indirim dahi söz konusu görünmüyor. 1 Haziran 2016 itibariyle biyometrik pasaport randevusu için yoğun bir talep patlaması yaşanacak gibi görünüyor.

AB Bakanı Bozkır da, "Daha önce ödeme yapanların bir kaybı olmayacak. Pasaport için süresi olan vatandaşlar yenileme yaparken harç ücreti ödemeyecek" dedi.

Bozkır, "TC vatandaşlarına vizenin kaldırılmasını Avrupa Komisyonu, parlamentoya tavsiye ediyor.  Böylece yasal sürecin başlaması mümkün hale geldi. Önümüzdeki Haziran ayı sonuna kadar yasal süreç inşallah tamamlanacak" diye konuştu.