BIST 9.076
DOLAR 32,32
EURO 35,11
ALTIN 2.299,84
HABER /  POLİTİKA  /  AK PARTİ

AB Bakanı Çelik'ten Hahn'a sert tepki!

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye kararıyla başlayan gerginlik sürüyor. AB Komisyonu'nda temaslarda bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, Türkiye aleyhtarı açıklama yapan Johannes Hahn'a blokaj kararı aldı.

Abone ol

AB Bakanı Ömer Çelik, Avrupa Parlamentosu'nun Türkiye ile müzakerelerin dondurulması çağrısını içeren kararı öncesi Türkiye aleyhtarı açıklamalar yapan Johannes Hahn'a "blokaj" kararı aldı. Brüksel'de bulunan Çelik, Hanh'dan randevu talep etmezken, gelen randevu talepleri de kabul edilmedi.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye ile müzakerelerin dondurulması çağrısını içeren kararı öncesinde yaptığı açıklamalar nedeniyle Ankara’nın tepki gösterdiği Avrupa Komşuluk Politikası ve Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn’ın bu karar sonrasındaki yaklaşımı bardağı taşırdı.

AB Komisyonu’nda temaslarda bulunan AB Bakanı Ömer Çelik, Birlik kurumlarında görev yapanların AB perspektifini yansıtacak şekilde görev yapması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

“Çok çarpıcı bir örnek…Genişlemeden Sorumlu Komiser Hahn sürekli olarak, ‘Türkiye ile müzakerelerin kesilsin’ diyen bazı AP üyelerinin tweetlerini retweet yapıyor.

Genişleme Komiseri yerine ‘genişlemeyi engelleme komiseri’ gibi hareket ediyor. O koltukta oturan birisinin daha kaliteli politikalar, daha kaliteli yaklaşımlar üretmesi gerekir çünkü görevi, Genişlemeden Sorumlu Komiser, başarısı da bununla, bu alanda nasıl daha kaliteli politikalar ürettiğiyle ölçülür.

AVUSTURYA UYARISI

Avusturya hükümetinin dışişleri sözcüsü gibi bir yaklaşım sergilerse, o zaman AB koltukları istismar edilmiş olur. AB makamlarında çeşitli milletlerden, çeşitli kimliklerden insanlar var. Onlar artık AB koltuklarına oturdukları ve yetkili oldukları andan itibaren politik angajmanlarını ya da politik kimliklerini askıya almalılar, AB'nin politikasını yansıtmalar. Bu pozisyonlar kişiselleştirilmemelidir.”

RANDEVU İSTEMEDİ

AP’nin Türkiye raportörü Kati Piri’ye yönelik ‘blokaj’ uygulayan ve randevu taleplerini geri çeviren Ankara, Hahn için de benzer bir yaklaşım sergilemeye başladı. Duyulan rahatsızlık Çelik’in iki günlük Brüksel programına da yansıtıldı. Çelik, AB Komisyonu’ndan beş isimle çeşitli formatlarda temasta bulunurken müzakerelerin içinden geçtiği hassas döneme rağmen Hahn’dan herhangi bir randevu talep etmedi. Çelik’le görüşmek istediği bilinen Hahn’ın randevu talepleri de geri çevrildi. Ankara’nın Hahn’a yönelik olumsuz tavrının bir süre daha devam etmesi bekleniyor.