BIST 9.468
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.497,16
HABER /  GÜNCEL

'İtalyan işi' sinema parkı açılıyor

İtalya'da ismini Roma'daki ünlü Cinecitta stüdyolarından alan ilk sinema temalı eğlence parkı açılıyor. "İyi, Kötü, Çirkin"den "New York Çeteleri"ne kadar birçok filmin setinin yer aldığı parka 250 milyon euro harcanması, bazı sinemacıları kızdırdı.

Abone ol

İtalya'da ismini Roma'daki ünlü Cinecitta stüdyolarından alan ilk sinema temalı eğlence parkı açılıyor.

İtalya'nın ilk sinema temalı eğlence parkı olan "Cinecitta World" ziyaretçilere birçok filme evsahipliği yapan setlerde gezme ve oyun parkında eğlenme şansı verecek.

Cinecitta World parkı, ismini, İtalyan sinemasının altın döneminde Federico Fellini'nin "Tatlı Hayat" filmi ile Hollywood yapımı "Ben Hur", "Cleopatra" gibi kült filmlere set olan Roma'daki Cinecitta stüdyolarından alıyor.

Eğlence parkının yapımını da Cinecitta stüdyolarının yönetimindeki İtalyan Eğlence Grubu (IEG) üstlendi. 250 milyon euro'ya mal olan parkın yılda 1.5 milyon ziyaretçi çekmesi bekleniyor.

"Oscarlık eğlence" sloganını kullanan parkın yapımında da bol Oscar'lı bir ekip rol aldı.

Üç Oscar ödülü bulunan İtalyan sanat yönetmeni Dante Ferretti parkın tasarımını yaparken, arka plan müziklerini de yine Oscar ödüllü müzisyen Ennio Morricone besteledi.

Parkın en çok ilgi görmesi beklenen alanları arasında Martin Scorsese'nin "New York Çeteleri" filminin ve Sergio Leone'nin 'spaghetti western' başyapıtı "İyi, Kötü, Çirkin"in setleri bulunuyor.

Parka girişte ise ziyaretçileri İtalyan sinemasının ilk örneklerinden 1914 yapımı "Cabiria" filminden tasarımlar karşılıyor.

Cinecitta World içerisinde setlerin yanı sıra korku tüneli, roller-coaster ve su oyunları gibi eğlence parklarını da barındırıyor. Çocuklar için de laboratuvar ve oyun odaları bulunuyor.

'Park yapacağınıza film endüstrisini kurtarın'

İtalya'nın ilk sinema temalı eğlence parkı heyecan yaratsa da bazı kesimler İtalyan sinema sektörünün ve Cinecitta stüdyolarının kaynaksızlık nedeniyle durma noktasına geldiğini vurgulayarak park yerine sektöre yatırım yapılması gerektiğini söylüyor.

Bir zamanlar dünyanın en önemli yönetmenlerine, oyuncularına ev sahipliği yapan ve "Tiber Nehri'ndeki Hollywood" olarak anılan Cinecitta stüdyoları son yıllarda ekonomik sıkıntılar yüzünden eski cazibesini yitirmiş durumda.

Film endüstrisi sendikaları, IEG'nin 1997'deki özelleştirmeden bu yana Cinecitta'ya yalnızca 50 milyon euro yatırım yaparken park için 250 milyon euro masraf yapmasını eleştiriyor. Cinecitta çalışanları sendikasının temsilcisi Massimo Corridori, "Kaynaklarını Cinecitta stüdyolarına aktarmalılar. IEG sadece Cinecitta markasından faydalanmaya çalışıyor" diyor.

IEG'nin başkanı Luigi Abete ise "Eğlenceye yatırım yaparak İtalya'nın kalkınmasına katkıda bulunmak istiyoruz" diyor ve stüdyolara da 30 milyon euroluk ek yatırım planladıklarını söylüyor.

1937'de açılan Cinecitta stüdyolarında İtalyan sinemasının yanı sıra Hollywood'dan da binlerce film çekilmişti. Altın döneminde yılda 350 filmin çekildiği stüdyolarda son 6 yılda ise sadece 50 film çekilebildi.

Son yıllarda Cinecitta'nın ev sahipliği yaptığı filmler arasında Dan Brown'ın kitabından uyarlanan "Melekler ve Şeytanlar, Woody Allen'ın "Roma'ya Sevgilerle" filmleri ve televizyon dizisi "Roma" da yer alıyor.