BIST 9.645
DOLAR 32,58
EURO 34,90
ALTIN 2.439,22
HABER /  GÜNCEL

İtalya ile Çin arasında 8 milyar euro’luk anlaşma

Başkent Roma’ya ziyarette bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi dün akşam düzenledikleri basın toplantısında enerji, havacılık, bankacılık gibi birçok alanda 20 anlaşma imzalandığını açıkladı.

Abone ol

İtalya, ticari ilişkilerini gittikçe güçlendirdiği Çin ile 8 milyar euro değerinde iş anlaşmaları imzaladı.

Başkent Roma’ya ziyarette bulunan Çin Başbakanı Li Keqiang ile İtalya Başbakanı Matteo Renzi dün akşam düzenledikleri basın toplantısında enerji, havacılık, bankacılık gibi birçok alanda 20 anlaşma imzalandığını açıkladı.

İtalya Başbakanı Renzi, toplam değeri 8 milyar euro olan bu anlaşmaların yalnızca bir “antipasto” (iştah açıcı) olduğunu, Çin’le gelecekte daha fazla ekonomik işbirliği yapmayı planladıklarını söyledi. Matteo Renzi, “İtalya’ya daha fazla Çin, Çin’e de daha fazla İtalya getirmeliyiz” diye konuştu.

Çin Başbakanı Li Keqiang da bu anlaşmaların iki ülkenin gittikçe yoğunlaşan ekonomik ve kültürel bağlarının “somut sonucu” olduğunu söyledi.

Çin Başbakanı, iki ülke arasındaki ticaretin karşılıklı olarak artırılacağı sinyalini vererek “İtalya da Çin de mükemmel yemek krallıklarıdır, bu alandaki karşılıklı değişimimizi güçlendirebiliriz: İtalyan spagetti ve pizzasına karşılık Çin mantısı ve noodle’lıyla…” dedi.

Li ayrıca, turizm alanında da adımlar atarak daha fazla Çin vatandaşının İtalya’yı ziyaret etmesi için teşvikler planladıklarını belirtti.

2008’den bu yana ekonomisi 3. kez resesyona giren İtalya’da Matteo Renzi hükümeti borç yükünü azaltmak için yabancı yatırımcıları çekmeye çalışıyor.

Çin ile İtalya’nın ticaret hacmi bu yılın ilk yarısında 33 milyar euro’ya ulaşmıştı. Çin, ABD’nin ardından, İtalya’nın Avrupa dışındaki en büyük ikinci ticaret partneri konumunda.

Çinli firmalar, Fiat, Telecom Italia ve enerji şirketi Eni gibi birçok dev İtalyan şirketinde hisse sahibi. Çin şirketlerinin İtalya’daki yatırımları bu yıl şimdiden 5 milyar euro’ya ulaşmış halde.

Çin’in İtalya pazarına ilgisi, daha küçük ölçekteki işletmeleri ve bireysel yatırımları da kapsıyor.

Bu bağlamda, iş yerlerini, evlerini, ürün ve hizmetlerini Çinlilere satmak isteyen İtalyanlar için özel bir internet sitesi bile bulunuyor. “vendereaicinesi.it” (Çinlilere satış) internet sitesine verilen ilanlar, doğrudan Çinli yatırımcılara ulaşmak için İtalyanca’nın yanı sıra Çince olarak da yayınlanıyor.